441 ember halt meg oltás után egy hónapon belül Magyarországon

D KOM20210615003
2021.07.23. 16:36

Csaknem 10,7 millió beadott koronavírus elleni oltást követően csupán az esetek 0,039 százalékában fordultak elő nemkívánatos események – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az Origóval.

Ha eltekintünk a százalékoktól, a számok valamivel többet mondanak, ezeket alább részletezzük.

  • Összesen 4212 beoltott személyt értek nemkívánatos következmények. Többségüknél, 3149 főnél enyhe oltási reakciók jelentkeztek
  • Összesen 284 személy szorult kórházi kezelésre és
  • 441 ember halt meg.
  • Oltási baleset 118 esetben történt, ami azt jelenti, hogy történt valamilyen hiba az oltások szállítása vagy tárolása során, ezek a balesetek 338 főt érintettek.

Ezek alapján az NNK megállapította, hogy

a nemkívánatos események aránya elenyésző,

és az oltásoktól várható egészségnyereség – haszon – lényegesen nagyobb, mint a nemkívánatos események jelentette kockázat. Megjegyzik, hogy a védőoltás és az azt követő tünetek között nem feltétlenül áll fenn ok-okozati összefüggés attól, hogy a tünet megjelenése időben az oltást követően jelentkezik.

A vonatkozó szakmai szabályok szerint minden olyan haláleset is jelentendő, mely a védőoltás után 30 napon belül fordult elő, függetlenül attól, hogy felmerül-e a védőoltással való összefüggés – tették hozzá. 

(Borítókép: Előkészítik az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagját  2021. június 15-én. Fotó: Komka Péter / MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport