Hamarosan megszólal Orbán Viktor

2021.07.23. 07:14

Orbán Viktor miniszterelnök hamarosan interjút ad a Kossuth rádió reggeli műsorában; egy nappal azután, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter megtartotta az eheti Kormányinfót, két nappal azután, hogy Facebook-oldalán bejelentette, hogy gyermekvédelmi népszavazást kezdeményez a kormány, két nap híján egy héttel a Pegasus-botrány kirobbanása után.

A miniszterelnök a népszavazásról szerdán elmondta: „a gyermekeink jövője a tét, ezért ebben a kérdésben nem engedhetünk”. Hozzátette: amikor a hazánkra nehezedő nyomás ilyen erős, akkor csak a közös népakarat tudja megvédeni Magyarországot. A népszavazási kérdéseket és a bejelentéssel kapcsolatos részleteket ide kattintva olvashatja.

Vasárnap derült ki, hogy világszerte körülbelül 50 ezer, Magyarországon hozzávetőlegesen 300 embert figyelhettek meg az izraeli cég, az NSO Pegasus nevű kémprogramjával. Az eddig nyilvánosságra került információk szerint köztük van: egy ellenzéki városvezető, Gémesi György gödöllői polgármester, négy újságíró, köztük a Direkt36 két munkatársa, Bánáti János, az ügyvédi kamara elnöke és kilenc másik magyar ügyvéd, a milliárdos vállalkozó, Varga Zoltán, a 24.hu-t is kiadó Centrál Médiacsoport tulajdonosa. Gulyás Gergely a Kormányinfón arról beszélt, hogy az elmúlt hetek eseményeit nehéz másként értékelni, mint hogy Brüsszel egyértelműen megtámadta Magyarországot a gyermekvédelmi törvény miatt. A tárcavezető közölte, hogy nem esett szó a kormányülésen a Pegasus-botrányról.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában újabb 15 főnél igazolták valamelyik koronavírus-variáns jelenlétét – ismertette Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. Ebből 14 esetben a delta-, egy esetben a gamma-variánst mutatták ki. Eddig összesen 23 fertőzöttnél igazolták a delta-, két főnél a gamma-variánst. Gulyás Gergely csütörtökön elmondta: újabb területeket lehet kötelező az oltás.

Orbán Viktor miniszterelnök július 16-án, egy héttel ezelőtt a rádióinterjújában bejelentette, hogy augusztus 1-jétől lehetővé teszik a harmadik oltás felvételét. A harmadik dózis csak négy hónappal a második oltás beadása után kérhető, de az oltó orvosok ettől eltérhetnek. Azt a helyet kell felkeresni, ahol az első két adagot megkapták az emberek, oltási sorrend pedig nincs, az idősek és a fiatalok között nem lesz különbség. Az egészségügyi dolgozóknak kötelező lesz a harmadik oltás, az oltatlan személyeket pedig személyesen keresik fel, hogy kérjék a vakcinát.