Kormányzati politikust, a paksi bővítési ex-államtitkárt is megfigyelhették a Pegasusszal

2021.07.23. 13:07

A paksi bővítésért felelős korábbi államtitkár, Aszódi Attila száma is szerepel azon a kiszivárgott listán, amely sajtóértékesülések szerint az izraeli NSO cég Pegasus nevű kémprogramjának lehetséges célpontjait tartalmazza – írja a Direkt36.

Úgy tudni, Aszódi Attila 2018 végén vált célponttá. Ekkor még tagja volt a negyedik Orbán-kormánynak, azonban egyre több konfliktusa adódott a felettesével, Süli János tárca nélküli miniszterrel, mivel Aszódi műszaki okok miatt nem akarta engedni a Paks II. projekt menetrendjének fellazítását.

A lap szerint a volt államtitkár hivatalos, kormányzati telefonszáma szerepelt a listán, ezen intézte a munkával kapcsolatos ügyeket. Amikor 2019 januárjában távozott a kormányból, készülékét is le kellett adnia.

A tényfeltáró lap kereste Aszódi Attilát, de nem akart nyilatkozni az ügyben. Keresték írásban Süli János hivatalát és a kormányszóvivői irodát is, de egyik helyről sem válaszoltak.

Süli János és Aszódi Attila konfliktusa összefüggésben lehetett azzal, hogy 2018-ra jelentős csúszásban volt a Paks 2. projekt. Az orosz fél annak ellenére sürgette a munkák megkezdését, hogy nem haladtak a magyar szabályoknak megfelelő atomerőmű megtervezésével. Az erre vonatkozó terveket 2018 végére sem adták le, pedig ezek szükségesek lettek volna ahhoz, hogy a magyar hatóságok kiadhassák az építkezés megindításához szükséges létesítési engedélyt.

Süli János nyitott lett volna azokra az orosz ötletekre, amelyek a terv fellazításán keresztül a csúszás ledolgozását szorgalmazták, Aszódi Attila azonban elzárkózott ezektől, mivel az eredeti menetrendben is szereplő szakmai alapokhoz ragaszkodott. 

Aszódi Attila 2019-ben, menesztését követően az Indexnek nyilatkozva elismerte, hogy voltak nézeteltérései a miniszterrel, elbocsátása azonban váratlanul érte, és csak aznap értesült róla.

Korábban a Direkt36 több mint 300 magyarországi olyan célszemélyről írt, akiket megfigyelhettek az izraeli NSO kémszoftverének segítségével. Aszódi Attilán kívül szerepel közöttük 

  • egy ellenzéki városvezető, Gémesi György gödöllői polgármester,
  • négy újságíró, köztük a Direkt36 két munkatársa,
  • Bánáti János, az ügyvédi kamara elnöke és kilenc másik magyar ügyvéd,
  • egy fotós, aki együtt dolgozott egy amerikai újságíróval a Kreml-közeli orosz pénzintézet, a Nemzetközi Beruházási Bank budapesti székhelyéről szóló cikken,
  • a milliárdos vállalkozó, Varga Zoltán, a 24.hu-t is kiadó Centrál Médiacsoport tulajdonosa,
  • Chikán Attila közgazdászprofesszor, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere, aki Varga Zoltán vendége volt egy 2018-as vacsorán,
  • a G-napig Orbán Viktor fő szövetségesének számító Simicska Lajos egykori Fidesz-pénztárnok fia,
  • valamint a CEU egykori diákja, Adrien Beauduin, akit egy 2018-as kormányellenes tüntetésen vettek őrizetbe.

Kormányzati részről Szijjártó Péter és Gulyás Gergely cáfolta, hogy törvénytelen adatgyűjtés folyt volna. A megfigyelési ügy szóba került a tegnapi Kormányinfón is, és egyetlen megjegyzés erejéig Orbán Viktor kormányfő is kitért rá ma reggeli rádióinterjújában.