Sokkoló videó: bemutatta új fegyverét a rendőrség

2021.07.23. 07:09

Az Index korábban már megírta, hogy amerikai gyártmányú sokkolókkal szerelik fel a magyar rendőröket. A kényszerítő eszközt és annak használatát ma bemutatták a sajtónak is.

Hivatalos neve Taser X2 vezetett áramos eszköz. Mint oly sok mindent, ezt is a NASA egyik fejlesztőmérnökének köszönhetjük, aki a hetvenes években készítette el a sokkoló első prototípusát. Amerikában azóta használják, de világszerte egyre elterjedtebb, ma már 116 állam 15 ezernél több rendészeti szerve alkalmazza.

Az eredeti cél az volt, hogy kiváltsa a lőfegyvert, azonban nem minden szituációban alkalmas erre. Viszont a fokozatosság és az arányosság elvét betartva olyan esetben is használható, amikor egyébként a lőfegyverhasználatnak is helye lenne. Jog szerint a vegyi eszközzel, a rendőrbottal és a kardlappal esik egy tekintet alá az alkalmazása.

A Taser egy igazi smart eszköz: a kibiztosítástól kezdődően mindent naplóz, így az elsütés idejét és a kilövések számát is, amit aztán kinyerhetünk a memóriájából. Ezen túlmenően minden kilövőfejhez egyedi azonosító szám tartozik: a kilövéskor apró színes konfettiket szór szét, rajta az egyedi azonosító számával, ez pedig a naplózással együtt egy utólagos kivizsgálásnál nagy segítséget jelent.

Felépítésében hasonlít a lőfegyverhez: van markolata, irányzéka (ráadásul kettő: lézeres és mechanikai), biztosító szerkezete és elsütő szerkezete is. A lőfegyverrel ellentétben azonban a sokkoló a kilövőfejben lévő sűrített nitrogénnel lövi ki a szondákat. Egy kilövőfej egy pár szonda célba juttatására alkalmas, optimálisan 2–7 méter távolságra, ebből a kilövőfejből kettő van az eszközben.

Egy külön gomb segítségével „hagyományos” sokkolóként, közvetlen érintkezéssel is használható. Az idegekre és izmokra ható agyi parancsok „felülírásával” mozdulatlan állapotot idéz elő, harcképtelenné téve a támadót. Nem okoz tartós sérülést, de a kiképzők elmondása szerint – akik a saját bőrükön próbálják ki a hatását – életük leghosszabb öt másodpercét élték át. Úgyhogy azt ajánlják az olvasóknak, hogy jól nézzék meg a videón, mivel remélik, hogy ennél közelebb soha nem kerülnek hozzá.