Nyakunkon a negyedik hullám

2021.07.24. 14:54

Folyamatos emelkedésnek indult a koronavírusos megbetegedések száma Magyarországon, a szakértők negyedik hullámtól tartanak. Az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós nemrég arról beszélt, hogy a vírus reprodukciós rátája (R-tényező) egy fölött van. Minden jel arra mutat, hogy Magyarországon is elindul a negyedik járványhullám – írja a Portfolio.

Két hét alatt csaknem a duplájára emelkedett az esetszám az országban, ugyanis július elején, amikor a legalacsonyabb volt a fertőzöttek száma, harminc fő volt az új fertőzöttek hétnapos mozgóátlaga. Ez az érték mára 54 fölé emelkedett. A vírus tehát újabb lendületet vett, és intenzív terjedésnek indult. Ez valószínűleg az elsőként Indiában regisztrált delta-variáns miatt lehet, amit bizonyít, hogy a koronavírus indiai mutánsának egy rendkívül ritka variánsát mutatták ki négy magyarországi mintában.

Ha a magyarországi, nagyon magas átoltottság mellett az R-tényező elindul, az azt jelenti, hogy valamilyen, eddig nem ismert, minden valószínűség szerint az indiai mutáns szaporodása jelenti a változást

– mondta az InfoRádiónak Kásler Miklós, aki azt is elmondta, hogy a pozitív tesztek aránya is emelkedni kezdett, ami szintén a vírus gyorsulását jelzi.

Kemenesi Gábor virológus szerint nem zárható ki, hogy már nyáron ideér a járvány negyedik hulláma. A hivatalos szervektől is jelzés érkezett a negyedik hullámra. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ országvezetője szerint „nem dőlhetünk hátra”, hiszen a delta-variáns újabb járványhullámot indíthat el.