Van, amiben egyetértés van a kormánypártiak és az ellenzékiek között

2021.07.25. 12:32

Ferenc pápa 2013-ban zéró toleranciát hirdetett az egyházon belüli, kiskorúakat érintő szexuális visszaélések ellen. Ezek után a magyar püspöki konferencia egy közleményt adott ki, melyben az egyház bocsánatot kér a névtelen áldozatoktól – írja közleményében az IDEA Intézet. Felmérésük szerint az összes megkérdezett 39 százaléka gondolja azt, hogy ez nem elég, és kezdeményezni kellene azt, hogy az esetleges tettesek világi bíróságon feleljenek tetteikért. A válaszadók mindössze 11 százaléka van azon állásponton, hogy ez önmagában is fontos lépés volt.

  • A Fidesz-KDNP-szavazóinak több mint negyede (27 százalék) szerint viszont semmilyen további feladata nincs az egyháznak e téren, ez már önmagában is fontos lépésnek számít. A kormánypárti szavazók további 24 százaléka szerint teljes átvilágításra lenne szükség, míg relatív többségük, 34 százalékuk szerint kezdeményezni kell, hogy az esetleges tettesek világi bíróságon feleljenek tetteikért.
  • Az ellenzékiek – a Mi Hazánk-szavazóin kívül – nem látják elégségesnek az egyházi szembenézést a pedofíliával kapcsolatban. Két százalékuk szerint nincs már mit tennie az egyháznak, ez is elégséges, 47 százalékuk viszont teljesen átvilágítaná az egyházat, további 45 százalékuk pedig az esetleges tetteseket világi bíróság elé állítaná tettei miatt.
  • Az ismeretlen preferenciájúak körében szintén többségben vannak azok, akik szerint elégtelen az eddigi egyházi fellépés: 40 százalékuk teljes átvilágítást, 36 százalékuk világi bírósági ítélkezést tartana szükségesnek.

A kutatásból az is kiderült, hogy pártokon átívelő véleménykonszenzus van abban, amennyiben egy egyházi személy a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekményt tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére követett el, illetve gyermekpornográfia bűncselekményét, úgy el kell tiltani a foglalkozástól.

Az utóbbi időszakban jelentős, fiatalkorúak és gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények láttak napvilágot. Az IDEA Intézet kutatásában feltette azt a kérdést is, hogy ha valakinek a tudomására jut a kiskorúak és a fiatalkorúak elleni szexuális bűncselekmény, úgy feljelentésének elmulasztása esetén, az bűncselekménynek minősüljön-e. Az ellenzékiek 94 százaléka teljes mértékben támogatja a felvetést, az összes megkérdezett 88 százaléka gondolkodik ugyanígy. A Fidesz-KDNP-szavazóinak ennél kisebb, de domináns többsége (84 százalék) támogatja az érintettek foglalkozástól történő eltiltását – olvasható a felmérésről beszámoló közleményben.  • Hírek
  • Személyi kölcsön