Idén már 13-an fulladtak a Balatonba

2021.07.26. 21:09

Noha a vízirendőrök az idén eddig 220 embert mentettek ki a Balatonból, mégis 13-an életüket vesztették a tóban. A vízirendészeti rendőrkapitányság vezetője hangsúlyozta, hogy ez a szám magasabb, mint a tavalyi egész évi volt, 2020-ban ugyanis 8 ember fulladt a vízbe.

Horváth László felhívta a figyelmet arra, hogy az eddigi halálesetek többsége partközelben, kis vízben történt; 

a nagy melegben idős emberek lettek rosszul, vagy a nem megfelelő úszástudás és a vízbiztonság hiánya vezetett tragédiához.

A legutóbb, vasárnap délután egy testvérpár fulladt bele a Balatonba, a 13 és a 17 éves fiú az alsóbélatelepi strandon fürdőzött matracokkal. A Sonline hírportál szerint a fiúk túlhaladtak a bójákon, annak ellenére, hogy egyikük sem tudott jól úszni.

A rendőrfőnök rendkívül fontosnak nevezte, hogy mindenki fogadja meg a vízirendészet tanácsait, amelyek között a legfontosabb, hogy senki ne menjen egyedül a vízbe, távol a partoktól. 

Szombaton például azzal hívták fel a rendőrséget kétségbe esett szülők egy balatonszárszói strandról, hogy tízéves kislányuknak nyoma veszett a vízben. A szárazföldi és a vízi rendőrök haladéktalanul a gyermek keresésére indultak, akit végül a balatonföldvári körzeti megbízott talált meg. 

A kislány Földvár felé sodródott egy SUP-deszkán, láthatóan teljesen kimerülve és rémülten

– idézte fel Pusztai Zoltán törzszászlós, aki kihúzta a vízből, és visszavitte aggódó szüleihez. 

A balatoni vízirendészet azt kéri, hogy ha a Balatonban bárki bajba jut vagy bajba jutott embert lát, akkor hívja a 112-es segélyhívót vagy az 1817-es ingyenes vízi segélyhívó számot. De hogy ne legyen erre szükség, nem árt mentőmellényt használni a vízisportok közben.