Újranyithat a négy bezáratott velencei-tavi strand

2021.07.26. 18:40

Három napja írtuk meg, hogy vízminőségi problémák miatt le kellett húzni a redőnyt az agárdi Napsugár strand, a gárdonyi Tini strand, a Velence Resort & Spa és a Drótszamár park és kemping strandján. 

A Fejér megyei kormányhivatal hétfőn azt közölte, hogy két egymást követő vízmintavizsgálat eredményei szerint is határérték alatti a szennyeződés mértéke a Velencei-tóban, így ismét fürdésre alkalmasnak ítélték a vizet, a zárlatra kárhoztatott négy strand működését pedig újra engedélyezték.  

Megjegyezték, hogy a jelenlegi eredmények szerint nem igazolt, hogy a szennyvíz a csatornarendszerből került volna a tó vizébe.  Korábban az  Index is megírta, hogy tömeges halpusztulás volt a Velencei-tóban. A felszínen megszámlálhatatlan haltetem lebegett, az önkormányzat önkéntesek segítségével tudta csak megtisztítani a vizet. Akkor azt mondták, hogy a halak oxigénhiány miatt pusztulhattak el. 

A Balatonban ugyanakkor éppen a halak etetésével romlik a vízminőség, az etetőanyagokkal a tóba bevitt foszformennyiség évente 8 tonna is lehet.   • Tippek
  • Bankszámla