Feljelentést tett a volt fideszes polgármester a fideszes mutyik miatt, most ellene nyomoznak

2021.07.27. 16:11 Módosítva: 2021.07.27. 16:13

Kósa Lajos (aki nem azonos az egykori debreceni polgármesterrel, a Fidesz jelenlegi alelnökével) Rákóczifalva fideszes polgármestere volt 2019 októberéig. A következő év tavaszán bejelentést tett az ügyészségen, amelyben részletezte, hogyan próbálták egyes helyi fideszes vezetők rávenni, hogy bizonyos pályázati pénzek, közpénzes megbízások a szerintük „megfelelő” emberekhez jussanak – írja az Átlátszó.

2020 tavaszán bejelentést tett a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen azokról a visszaélésekről, amelyekről tudott, aztán idén januárban valahogy megfordult a kocka, mert a NAV Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatósága őt hallgatta ki gyanúsítottként pályázati pénzek átcsoportosítása vagy azoknak nem az eredeti célokra való felhasználása miatt. 

Kósa Lajos ezeket a pénzeket nem a saját zsebébe irányította – összesen 160 197 505 forintról van szó –, hanem a forráshiányos önkormányzat működésére, kötelező feladatok ellátására használta fel. A tényállást a volt polgármester is elfogadta, de azt nem ismerte el, hogy bűncselekményt követett volna el. Az ügyben jelenleg is folyik a nyomozás.

A volt polgármester szerint irányított pénzosztás zajlik, és mivel ő ebben nem volt hajlandó részt venni, szerinte a helyi Fidesz-vezetők ellehetetlenítették a munkáját. Az Átlátszónak adott videointerjúban beszélt például a helyi bölcsőde bővítéséről is, amelyre a területi fideszes vezetéstől kaptak javaslatot, hogy kiket kellene megbízniuk ahhoz, hogy az önkormányzat sikeresen szerepeljen a pályázaton. A projektben konkrét cégnevet és telefonszámot adott meg neki a helyi fideszes országgyűlési képviselő.  • Hírek
  • Személyi kölcsön