Itt a bejelentés: a hét második felében már lehet időpontot foglalni a harmadik oltásra

2021.07.27. 16:46

A koronavírus variánsai okozhatják az új megbetegedések többségét, ezért egyes sérülékeny csoportoknál indokolt a harmadik oltás − mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos a közmédiának kedden.

A harmadik oltás felvételét elsősorban időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlják. A szakmai ajánlás szerint aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül, és fordítva, de az is lehetséges, hogy valaki ugyanazt az oltást kapja harmadikként, mint amilyennel az alapimmunizálása történt

− mondta Müller Cecília. Tájékoztatott továbbá, hogy a harmadik oltás fajtájáról minden esetben az oltóorvos dönt majd. A harmadik oltás felvétele augusztus 1-jétől lehetséges.

A hét második felében az EESZT oldalán foglalhatnak időpontot azok, akik már legalább négy hónapja megkapták a második oltást.

Beszélt arról is, hogy sokan vannak hatvan év felett olyanok is, akik még egyáltalán nem védettek koronavírus ellen. Őket egy akcióban próbálják meggyőzni az oltás fontosságáról, mert jelenleg a vakcina az egyetlen hatékony eszköz a koronavírussal szemben.

A fertőzésszámok ugyan alacsonyak, de

mostanáig 58 esetben azonosították a koronavírus delta-variánsát a magyar mintákban.

A tiszti főorvos nem zárja ki, hogy ez a vírusváltozat válik majd dominánssá az országban, és a megbetegedések 80-90 százalékáért felel majd.

Az emelkedés a szennyvízadatokban is megmutatkozik, mind a három budapesti mintavételi helyen, illetve négy vidéki nagyvárosban – Pécs, Miskolc, Szekszárd, Salgótarján – nőtt a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a vízmintákban, tette hozzá Müller Cecília.