Félmillióért hajlandó kiadni a DK-s Niedermüller Péter önkormányzata az átvilágítási jelentéseket

2021.07.27. 19:40

Csaknem félmillió forint ellenében adja csak ki a DK-s Niedermüller Péter vezette erzsébetvárosi önkormányzat a kerületi cégek átvilágításáról szóló jelentését, noha közérdekű adatigénylést nyújtottak be az ügyben – írja az Átlátszó.

A 484 ezer forintos összeget arra hivatkozva várják, hogy ki kell takarniuk az iratokból a személyes adatokat.

A tényfeltáró portál azután nyújtott be közérdekű adatigénylést, hogy több cikkben is foglalkoztak a Klauzál téri vásárcsarnok ügyével. Felidézik, hogy az erzsébetvárosi önkormányzat olyan feltételekkel örökölte meg az előző, fideszes kerületi vezetéstől az 1,76 milliárdból felújított csarnoképületet, hogy azokban a veszteséges üzemeltetés gyakorlatilag borítékolható volt.

Amint azt korábban az Index is megírta, a VII. kerületi képviselő-testület ezt követően megszavazta, hogy bérbe adják két vállalkozásnak a Klauzál téri vásárcsarnokot. Ezzel a DK-s politikus által vezetett erzsébetvárosi önkormányzat lehetővé tette a Szini Bélához köthető Andrássy 52 Bar Kft. és a Pontoonka Group Kft. számára, hogy átalakításokat hajtson végre az épületen, majd legalább 2037-ig üzemeltesse Gastro Market néven a csarnokot. A Niedermüller Péter által megkötött megállapodást a Fidesz segítette hozzá a szavazattöbbséghez. A kétfős frakció ugyan nem vett részt a döntéshozatalban, de lehetővé tette, hogy a pártszövetség tagjai elfogadják az előterjesztést.

Az Átlátszó a kerületi tulajdonú cégeket, így az Erzsébetvárosi Piacüzemeltetési Kft.-t is érintő átvilágítási jelentéseket szerette volna kikérni az önkormányzattól, azonban válaszukban azt írták:

az átvilágítási jelentések terjedelme kb. 1100 oldal, és az igénylő által meg nem ismerhető személyes adatokat is tartalmaz, ezért (…) anonimizálni szükséges. (…) 110 óra munkaerő ráfordítás ellentételezéseként 484.000, azaz négyszáznyolcvannégyezer forint költségtérítést állapítok meg.

Az ebből kiszámított órabér ráadásul nem éppen rossz: ha a kért összeget elosztjuk a ráfordítandó, megjelölt óraszámmal, 4400 forintos óradíj lesz az eredmény.

Az Átlátszó felidézi, hogy korábban bloggerei szerződéseiért kért tőlük 92 ezer forintot az MTVA, 600 ezer forintot pedig a Szépművészeti Múzeum várt a képkölcsönzési listájukért cserébe, ehhez a „díszes társasághoz” csatlakozott a Niedermüller Péter nevével fémjelzett erzsébetvárosi önkormányzat iménti döntésével.