Forró katlanná válnak városaink, a 38 fokot sokkal többnek érezzük majd

2021.07.28. 17:02

Változatlanul harmadfokú hőségriadó van érvényben, már most 32–38 fokot mérnek az országban, és holnapra is csak egy-két fokos enyhülést ígér az Országos Meteorológiai Szolgálat. 

Ez önmagában megterhelő mindenkinek, azonban sűrűn beépített városaink csak fokozzák a problémát. A városi hőszigethatás miatt jelentős lehet a hőmérséklet-különbség a belvárosi területek és az agglomeráció között. A lakosságkoncentráció miatt a fővárosiak a leginkább kitettek a veszélyeknek, mivel azonban az ország lakosságának 72 százaléka városokban él, így a probléma egyáltalán nem Budapest sajátja – mutat rá a Másfélfok oldalán az ELTE-TTK meteorológia tanszékének adjunktusa. 

Városaink aszfaltba és betonba burkolt kemencék

– fogalmaz Pongrácz Rita, aki szerint ez azért van, mert a településeken az utak és házak építéséhez használt burkolóanyagok jóval több sugárzást nyelnek el, mint a növényzet, amely egyébként a felszínt borítaná. Tehát a beérkező napsugárzás nagyobb része raktározódik el, és ezáltal több energia fordítódik a felszín feletti légréteg melegítésére. Ráadásul ezek a mesterséges borítású felszínek nem engedik mozogni a nedvességet, vizet a mélyebb felszín alatti rétegek felől, vagyis a párolgás hűtő hatása sem tud megfelelő módon érvényesülni – fejti ki a szakember.

grafikon.PNG
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

A napi menetet tekintve a felszínközeli légrétegben a városok magasabb hőmérsékletét leginkább az éjszakai órákban észlelhetjük, amikor az utak és épületek által beszívott meleg szépen visszaáramlik a levegőbe, ezáltal gyakorlatilag sztornírozva az éjszaka enyhet adó jellegét. 

Ehhez jönnek még a légkondicionáló berendezések, amelyek a belterek klimatizálását úgy érik el, hogy a kültérbe juttatják a melegebb levegőt. Ezáltal a hűtött épületekkel sűrűn beépített belvárosi kerületekben többletenergia jelenik meg, ami tovább csökkenti a járókelők komfortérzetét.

Holnapra pár fokkal visszaesik a hőmérséklet

A hőség miatt csütörtökre egy megyére sem adták ki a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést.  Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adtak ki másodfokú figyelmeztetést. Ezekben a megyékben várható, hogy a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett alakul. Budapestre, Pest, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére pedig elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt.

Másodfokú riasztásokat adtak ki zivatarveszély miatt

Győr-Moson-Sopron megye több járására másodfokú riasztást adott ki zivatarveszély miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Veszélyjelzésük szerint a zivatarokhoz viharos, akár

90 kilométer/óránál is erősebb szélroham,

valamint nagyobb jégdarabokkal jégeső és intenzív csapadék is társulhat. Csütörtökön hajnalban a délkeleti területeken is, majd napközben az ország északkeleti részében alakulhatnak ki zivatarok. Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az érintett területeken azt ajánlja, hogy a viharos szélben lehetőleg senki ne parkoljon fák alá, a kerti bútorokat, cserepes virágokat és szerszámokat pedig minél előbb vigyék fedett helyre, nehogy a vihar kárt tegyen bennük. 

Mondhatni, hab a tortán az Afrikából érkező szaharai por, amelynek a hatására a keleti országrészben délután már sáros eső hullott. Az Európai Középtávú Előrejelzési Központ (ECMWF) legfrissebb hírlevele szerint a légtérbe kerülő sivatagi homok egyelőre kifog a meteorológiai modelleken, tehát mire kiderül, hogy nagy adag port kapunk a nyakunkba, az már sokszor – hogy időjárási hasonlatnál maradjunk – eső után köpönyeg.