Csúszik a tinédzserek oltása, haladékot kaptak az iskolaigazgatók

2021.07.28. 14:07

Mégsem kell augusztus elején felmérniük az iskoláknak, hogy a 12-18 éves diákok közül kik akarják beoltatni magukat a Pfizer koronavírus elleni vakcinájával – értesült az InfoRádió a Nemzeti Pedagógus Kar elnökétől. Horváth Péter arról tájékoztatott, hogy az intézmények a hónap közepéig kaptak haladékot, bár szerinte ezt a feladatot igazán jól csak szeptember elején tudnák elvégezni.

A Pedagógus Szakszervezet alelnöke, Totyik Tamás az index megkeresésére elmondta, hogy hivatalos értesítést még nem érkezett, csak kollégáktól értesültek a hírről. 

Korábban a Népszava arról írt, hogy a kormány döntése alapján idén augusztus 30-31. napján kaphatnak koronavírus elleni védőoltást a 12-18 éves diákok, ez pedig az iskoláknak még a nyári szünet alatt lényegében maguknak kell megszervezniük.

A korosztály kizárólag a Pfizer-BioNTech Comirnaty nevű oltóanyagával oltható, és augusztus 5-ig fel kell mérniük az intézményvezetőknek, hányan vennék fel az oltást. 

A vakcinákat az iskolák épületében adják majd be, de összevont oltóhelyeket is kialakíthatnak, amire a tankerületek tehetnek javaslatot. Az igazgatókat arra kérik továbbá, hogy egyeztessenek intézményük orvosával. 

Továbbá a szülői hozzájáruló nyilatkozatokat is nekik kellett volna beszerezni. 

A lap megjegyezte, hogy az oltási kampány több százezer tanulót érinthet, bár májustól egyszer már volt lehetőségük a 16-18 éves középiskolásoknak az oltás igénylésére. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az érintett korosztály száma összesen 688,5 ezer fő, közülük a 12-15 évesek – akik eddig még nem kaphattak oltást – 399,7 ezren vannak.  • Hírek
  • Hírek