Nekiment Terézváros momentumos polgármestere a szocialista képviselőnek

2021.07.28. 17:11

A terézvárosi MSZP-s Bálint György képviselő pártból történő kizárását javasolja Soproni Tamás polgármester.

A VI. kerület vezetője trükközni akart egy 2004-ig visszanyúló ingatlanpanama kapcsán. Az előzmény szerint Bálint párttársa, Hatvani Csaba, Terézváros korábbi szocialista önkormányzati képviselője, majd alpolgármestere, a párt jelenlegi VI. kerületi MSZP-elnöke nagy értékű Andrássy úti ingatlanokat pályáztatás nélkül, töredékáron adott el, így az önkormányzatot 123 millió forint kár érte. Az ügylet miatt 2018-ban a bíróság Hatvanit jogerősen el is ítélte, az akkor keletkezett kár behajtása azonban nem egyszerű.

Soproni Tamás polgármester bejegyzése szerint

Bálint Györgyről egy éve derült ki, hogy a fent említett ingatlanpanamákhoz kapcsolódó végrehajtási eljárásba be szeretne csatlakozni.

Az MSZP-s politikus egy régi kölcsönügyletre hivatkozott, amely közte és Hatvani Csaba között jött létre. Csakhogy ezt a becsatlakozást az önkormányzat érdekeinek védelmében a városrész vezetése megtámadta a bíróságon, miután a Fővárosi Törvényszék döntéséből megtudták: Bálint György valószínűsíthetően egy, a Hatvani Csabával kötött fiktív kölcsönszerződésre hivatkozva, jogellenesen akart bekapcsolódni a bírósági eljárásba.

Az első fokon most lezárt perben a bíróság kimondta, hogy

Bálint György képviselő rosszhiszeműen járt el, amikor jelzálogjogot alapított Hatvani Csaba MSZP-elnök ingatlanjára, mert tudnia kellett, hogy ezzel az önkormányzat polgári jogi igényének kielégítési alapja – részben vagy egészben – elvonásra kerül. Ezzel a fedezetelvonással 14 millió forinttal károsította volna meg Terézváros önkormányzatát.

A bíróság a fentiekre hivatkozva elutasította Bálint György bekapcsolódási kérelmét, és az önkormányzat számára négyszázezer forint perköltség megfizetésére kötelezte.