Traktor nélkül maradt, hiába utalt át két és fél milliót

2021.07.28. 17:39

Az Egri Törvényszék a 45 éves vádlottat pénzmosás bűntette miatt, mint visszaesőt 2 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 2 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte. Vele szemben hatszázezer forint erejéig vagyonelkobzást is elrendelt.

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott 2019. év tavaszán egy ismeretlen személy rábírására bankszámlát nyitott azért, hogy arra megbízója a saját személyazonosságának leplezése érdekében bűncselekmény elkövetéséből származó pénzt utaljon.

Két héttel később ez az ismeretlen személy álnéven regisztrált egy hirdetési oldalon, ahol 2 500 000 Ft vételárért egy kitűnő műszaki állapotban lévő, felszámolás tárgyát képező traktort hirdetett eladásra, amelynek még a szállítását is vállalta. A hirdetéshez egy gépjármű fényképét csatolta, amely egy olyan gazdasági társaság tulajdonában állt, amelynek nem állt szándékában az értékesítés, sőt a hirdetés feladásáról sem tudott.

A hirdetést olvasó őstermelő sértett felvette a kapcsolatot az ismeretlen elkövetővel, aki azt ígérte, hogy amennyiben még aznap elutalja neki a vételárat, nyomban leszállítja neki a megvásárolt traktort. A reménybeli vevő ezután a hirdető által megjelölt bankszámlára átutalta a vételárat. A csaló ígérete ellenére azonban az őstermelő 

nem jutott a traktor birtokába, mivel a megtévesztő hirdetést az elkövető az internetről törölte, a megtévesztett őstermelő számára pedig elérhetetlenné vált.

Az ismeretlen személy ugyanakkor nyomban tájékoztatta a vádlottat, hogy a megbízására nyitott bankszámlájára két és félmillió forint érkezett.

A vádlott

a bankban és a pénzintézeti díjjal csökkentett teljes összeget készpénzben felvette.

A körülmények alapján tisztában volt azzal, hogy a bankszámlára érkezett pénz a megbízója által a vevő sérelmére elkövetett vagyon elleni bűncselekményből származik. A vádlott a számlanyitásban, a pénz felvételében, valamint a megbízója részére történő továbbításában való közreműködéséért 600 000 Ft-ot kapott.

A vádlott a törvényszék előkészítő ülésén bűnösségét beismerte és a tárgyaláshoz való jogáról lemondott. A törvényszék a nyilatkozatát elfogadta és nyomban ügydöntő határozatot hozott, amely ellen a vádlott és védője a szabadságvesztés büntetés enyhítése céljából jelentett be fellebbezést. Az ügyészség tudomásul vette a döntést, a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség pedig az ítélet helybenhagyását indítványozta.

A védelmi fellebbezések alapján a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla határoz – írja Magyarország Ügyészsége.