Már a környező országokban tarol a vihar, előbb-utóbb ide is elér

2021.07.29. 16:38

Egy gyenge hidegfront mentén és annak előoldalán is heves zivatarok pattantak ki szerdán térségünkben, amelyek gyakorlatilag körülvettek bennünket. Szupercella csapott le Bécsre, amely később Szlovákia felé folytatta útját. A zivatart felhőszakadás, jégeső, valamint 80–90 kilométer per órát meghaladó széllökések kísérték több helyen. 

Az Időkép műholdfelvételén jól látszik, hogy eddig éppen csak Magyarországot kerülték el a viharfelhők. Erdélyben és Románia más részei felett is berobbant a légkör. A zivatarokat diónagyságú jég, viharos szél és légzuhatagok kísérték. 

A legerősebb széllökések helyenként az óránkénti 110 kilométert is meghaladták. A vihar fákat roppantott ketté és csavart ki tövestől, másutt tetőket bontott meg és szakított le.

Nem sokkal jobb a helyzet Lengyelországban sem, ahol az intenzív légzuhatagok okoztak komoly károkat. Wroclawtól nem messze, Drołtowice falu mellett a vihar több ezer fát tartolt le, amelyek autókra is rádőltek. Szemtanúk szerint mindössze tíz percig tartott az egész, de a károk felbecsülhetetlenek. 

A meteorológusok szerint ezek a viharok előbb-utóbb Magyarországot is elérhetik, a hétvégére tervezett Balaton-átúszást emiatt már le is fújták. Bár az ország döntő részére nem várnak csapadékot, de a Dunántúl északi és nyugati részein, valamint az Északi-középhegység térségében már megkongatták a vészharangot.