Időjárás: egy-két nap és vége

2021.07.30. 20:04 Módosítva: 2021.07.30. 20:05

Ma még 37 fokot is mérhettünk az ország legmelegebb tájain, és csak néhol fordult elő egy-egy zápor, zivatar. Holnapra azonban változik a helyzet – ígéri az IdőképHétvégén ugyanis egy hullámzó hidegfront éri el Magyarországot, zivatarokat és szeles időt hozva, emiatt változékonyabbra fordul időjárásunk, többfelé záporok, zivatarok kialakulására is számítani kell.

Szombat hajnalban először a Dunántúl északi felén, aztán a főváros környékén dörrenhet meg az ég, majd napközben ez a záporos, zivataros csapadékzóna kelet felé halad tovább, de mögötte újabb záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Legkisebb eséllyel délen, délnyugaton fordulhatnak elő viharok, ugyanakkor 

az ország északi felén hevesebb zivatarokra is számítani kell, 

amelyeket felhőszakadás, jégeső és szélvihar kísérhet. A szél zivataroktól függetlenül is többfelé feltámad, napközben délnyugatiról nyugatira, északnyugatira fordul. Napközben 26–36 fokot mérhetünk, délen, délkeleten lesz a legmelegebb, de északon már fellélegezhetünk, ott 30 fok alatt marad a csúcshőmérséklet.

Vasárnap is számítani kell záporokra, zivatarokra, sőt

szupercellák kialakulására is esély van, 


amelyek nyugat-délnyugat felől kelet-északkelet felé roboghatnak át az országon. Vonulásukat heves kifutószél, felhőszakadás és nagyobb méretű jég kísérheti. A déli-délnyugati szél zivataroktól függetlenül is nagy területen lesz erős, viharos. Mivel a front átmenetileg visszahullámzik, így a szombatihoz képest kissé erősödik a nappali felmelegedés, délután 30-38 fok várható. A legmelegebb az Alföld déli, délkeleti vidékein lesz.

Hétfőre viszont a front átvonul fölöttünk, az északnyugatira forduló szél mindenhol mérsékli a hőséget.