Jönnek az elektromos buszok

2021.07.30. 15:01

Megszületett a döntés a Zöld busz program első, elektromos meghajtású buszok beszerzésére és a kapcsolódó infrastruktúra kiépítésére benyújtott pályázatairól, így hamarosan az eddigi legnagyobb elektromos autóbusz-beszerzés valósulhat meg Magyarországon – jelentette be Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

A benyújtott pályázatok igénye jelentősen meghaladta az eredetileg tervezett 4,2 milliárd forintos keretösszeget, így a Zöld busz program projektirányító bizottság az elérhető támogatás növeléséről döntött, és jóváhagyta a beérkezett, összesen 18,37 milliárd forintnyi igényt – emelte ki az államtitkár.

A kedvezményezett városok és közszolgáltatók részére a támogatási szerződések megkötése és a támogatási összegek kifizetése augusztusban megkezdődik, így 123 elektromos autóbusz és négy önjáró trolibusz beszerzése történhet meg a közeljövőben. Emellett hamarosan új pályázat nyílik, amely a Zöld busz program még több városra való kiterjesztésére biztosít lehetőséget – tájékoztatta az MTI-t az ITM.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.