Az NVB nem fogadta el Karácsony Gergely Fudan-népszavazását

2021.07.30. 14:56

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tagjai arról tájékoztatták Karácsony Gergelyt, hogy a bizottság tagjai nem engedélyezik a Fudan-népszavazást. Mindezt azzal az indoklással, hogy nem volt elég egy hét a döntésre, a kérdéseket pedig egy magánszemély nyújtotta be, szemben a kormánnyal – mondta el a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) épülete előtt tartott pénteki sajtótájékoztatóján Budapest főpolgármestere.

Magyar állampolgár által kezdeményezett valódi népszavazás nem lehet, legalábbis ez a bizottság mai álláspontja

– emelte ki Karácsony Gergely, aki egyértelmű kormányzati nyomást feltétez az NVB negatív döntésének hátterében.

Ahogy korábban megírta az Index, szinte borítékolható volt a Fudan-népszavazás sorsa.

Miután Orbán Viktor miniszterelnök július 21-én bejelentette, hogy a kormány népszavazást indít a gyermekvédelem ügyében, Karácsony Gergely a következő kérdésekkel kezdeményezett referendumot:

  1. Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  2. Egyetért-e Ön azzal, hogy koncessziós szerződés keretében gazdasági társaságnak ne legyen átengedhető magyarországi gyorsforgalmi út üzemeltetése?
  3. Egyetért-e Ön azzal, hogy minden hatvan év fölötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy ingyenesen legyen jogosult SARS-CoV-2 neutralizáló antitest kimutatására alkalmas tesztre?
  4. Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez?
  5. Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) további öt népszavazási kezdeményezés hitelesítését tagadta meg pénteki ülésén, ezek

  • az üvegházhatású gázok kibocsátásával,
  • a milliárdosok különadójával,
  • a pártok költségvetési támogatásával,
  • az ingyenes egészségüggyel,
  • valamint a köznevelési intézmények vezetőinek megválasztásával foglalkoztak.

Mindeközben Orbán Viktor úgynevezett gyermekvédelmi népszavazási kezdeményezése zöld utat kapott, ugyanis ugyanezen a pénteki ülésen a kormány valamennyi népszavazási kérdését hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság.