Elhárult az akadály Orbán Viktor népszavazási kezdeményezése elől

2021.07.30. 14:13

A kormány valamennyi népszavazási kérdését hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) – adta hírül az MTI. Ez azt jelenti, hogy a melegellenes módosításokkal kiegészített pedofiltörvény egyes rendelkezéseiről népszavazást fognak tartani.

A kérdések az alábbiak: 

  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

A hitelesítéseket kilencen támogatták, ellene szavazott Fábián Adrián választott tag és Csonka Krisztián, az LMP delegáltja. A szavazásokban nem vett részt Fazekas Tamás, a Párbeszéd, Litresits András, az MSZP és Avarkeszi Dezső, a DK delegáltja.

A népszavazási kérdéseket Orbán Viktor miniszterelnök július 21-én jelentette be, arra hivatkozva, hogy Brüsszel megtámadta a gyermekvédelmi törvényt.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a Magyar Munkáspárt népszavazási kezdeményezését is hitelesítette a tankötelezettség korhatárának 18 évre emeléséről. A kérdés úgy hangzik:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés módosítsa a köznevelési törvényt úgy, hogy Magyarországon a tankötelezettség újra 18 éves korig tartson?

Ezzel szemben öt népszavazási kezdeményezés hitelesítését tagadta meg a bizottság. A kérdések az üvegházhatású gázok kibocsátásával, a milliárdosok különadójával, a pártok költségvetési támogatásával, az ingyenes egészségüggyel, valamint a köznevelési intézmények vezetőinek megválasztásával foglalkoztak:

  • Keresztényi Zoltán magánszemély kérdése arra vonatkozott, hogy a részben vagy egészben állami költségvetésből finanszírozott köznevelési intézmények vezetőjének megválasztásánál az intézmény fenntartójának, a nevelőtestületnek és a szülői szervezetnek a diákönkormányzattal együtt egyharmad-egyharmad szavazati joga legyen. Az NVB többsége megtagadta a kezdeményezések hitelesítését, mert az nem felel meg az egyértelműség követelményének. 
  • A Magyar Munkáspárt három kezdeményezésének hitelesítését is megtagadta az NVB. Az első az Alaptörvényre hivatkozva – amely szerint mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez – mindenki számára elérhető, ingyenes, államilag biztosított egészségügyet szeretett volna bevezetni. Az NVB egyhangú döntéssel megtagadta a hitelesítést, mert a kérdés érinti a társadalombiztosítási ellátásról szóló törvényt, márpedig a járulékokról szóló törvényről nem lehet népszavazást tartani.
  • A második kérdés arra vonatkozott, hogy a magyarországi politikai pártok ne részesüljenek költségvetési támogatásban. Az NVB egyhangú döntéssel ezt sem hitelesítette, mivel a pártalapítványok támogatásáról a központi költségvetés rendelkezik, így a kérdés tiltott tárgykörbe ütközik.
  • A harmadik kérdés azt célozta, hogy „a milliárdosok különadóval járuljanak hozzá a koronavírus-járvány költségeihez”. Az NVB ennek a hitelesítését is egyhangúlag megtagadta, mert új adónem bevezetéséről sem lehet népszavazást tartani. Emellett a kérdés szerintük nem egyértelmű, például nem tartalmazza, ki lenne az adó alanya, ki tartozik a „milliárdosok” körébe.
  • Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke azt a kezdeményezést nyújtotta be hitelesítésre, hogy Magyarország 2030-ra 65 százalékkal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest. Az NVB nem hitelesítette a kezdeményezést, ugyanis egy eredményes népszavazás három évig köti az Országgyűlést, a kezdeményezés azonban 2030-ig teljesítendő kötelezettségvállalás bevezetését célozza.

Az NVB pénteken elnapolta a Civil Mozgalom Egyesület tavaly szeptemberben benyújtott és a kötelező védőoltással kapcsolatos kezdeményezésének elbírálását. A kormány ugyanis csütörtökön úgy döntött, hogy az egészségügyi dolgozók számára előírja a kötelező védőoltást. Ez azonban még nem jelenhetett meg az NVB határozattervezetében, így a testület úgy döntött, későbbre halasztja a döntést.

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük 15 napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.