Szülőként van még ideje dönteni az oltásról

DROTI20210513016
2021.07.30. 16:21 Módosítva: 2021.07.30. 16:36

Haladékot kaptak az iskolák a kormányhivataloktól, így nem augusztus elejéig kell felmérniük, hogy a 12–18 éves diákok közül kik szeretnék beoltatni magukat, tudta meg az InfoRádió a Nemzeti Pedagógus Kar elnökétől.

Horváth Péter emlékeztetett arra, hogy hétfőn levelet kaptak az iskolák, amelyben arra kérték a vezetőket, értesítsék a szülőket az augusztus utolsó két napján lévő oltási lehetőségről, és mérjék fel az igényeket.

Majd kedden délután újabb levelet kaptak az intézményvezetők, amelyben azt írják, tárgytalannak tekinthetik a korábbi adatigénylést. 

Az NPK elnöke ideális megoldásnak tartotta volna, ha a tanévnyitók idején a diákok közvetlenül nyilatkozhattak volna arról, kérnek-e oltást.

Horváth Péter információi szerint az oltási igényeket augusztus második felétől mérik fel az iskolák, az oltás időpontja azonban változatlanul augusztus 30., illetve 31.

Kevés a szakember az oltások beadásához 

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) ugyanakkor nem érti, hogy ezt a feladatot miért adták át az oktatási intézményeknek. Totyik Tamás, a szervezet alelnöke kiemelte, hogy az iskolavezető és a tanárok jelenleg szabadságon vannak, de a módosított határidővel sem válik egyszerűbbé a kormányhivatalok által kiadott kérések teljesítése, hiszen sok család nyaral és az iskolai értesítéseket sem figyelik. A PSZ alelnöke felhívta arra is a figyelmet, hogy a szeptemberben kezdődő 9. évfolyamos osztályfőnökök még nem ismerik a tanulókat, így nem is tudják elérni a szülőket sem egészen az évnyitóig. 

Totyik Tamás hozzátette, abban az esetben, ha a 12–18 éves fiatalok nagy része jelentkezik oltásra – amit a szakszervezet is támogat –, az káoszba fulladhat. 

Az alelnök végül arra a kérdésre, hogy elegendő lesz-e a két nap a vakcina beadására, úgy fogalmazott, előre látható, hogy két nap nem elég idő a jelentkező fiatalok beoltásához, és emellett nincs is hozzá kellő számú szakember az iskolában. 

Ki tudhat az oltásról? 

A másik tanári szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) örül annak, hogy a pedagógusok határozott fellépése eredményre vezetett, és a sajtómegjelenést követően visszavontak egy utasítást. A PDSZ közleményében hangsúlyozta, hogy adatvédelmi szempontból aggályosnak tekinthető a kormányhivatal mindkét levele. Mint írják: 

Az oltások megszervezése nem oktatási feladat, így nem is tartozik a pedagógusok munkaköri kötelességei köré.

A szakszervezet arra is felhívta a figyelmet, aggályos, hogy az iskola olyan érzékeny adatokat kezeljen, mint az oltási regisztráció vagy az oltottság megléte, illetve hiánya. Véleményük szerint 

az iskoláknak egyszerűen semmi közük ehhez, főleg nem az intézményvezetők vagy az osztályfőnökök dolga ezeket az adatokat begyűjteni.

A szakszervezet hozzáteszi, ezen az sem változtat, hogy a pedagógusok máskor is végeznek oltásokkal kapcsolatos feladatokat, leveleznek a szülőkkel, közvetítenek az iskolaorvos, a védőnő és a szülők között.

(Borítókép: Egy ápoló beolt egy fiatalt a német–amerikai fejlesztésű Pfizer–BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty vakcina első adagjával a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórház egyik oltópontján Békéscsabán, 2021. május 13-án. Fotó: Rosta Tibor / MTI )