Rózsaszínű lett két tó Argentínában

2021.07.31. 15:02

Rózsaszínűre változott két tó színe Argentínában a környezetszennyezés hatására. A jelenség nem teljesen új, a tavak máskor is öltöttek már rózsaszínes árnyalatot, ezúttal azonban különösen élénk rózsaszínben pompázik például a Corfo nevű lagúna − adta hírül az MTI.

Környezetvédők szerint a Chubut tartományban, Trelew várostól harminc kilométerre fekvő tavak színe azért változik meg, mert a térségben működő halászati üzemek beléjük ürítik a szennyvízet, benne az elszíneződést okozó nátrium-szulfit tartósítószert.

A szokásosnál is nagyobb elszíneződést az okozhatta, hogy a tartományi fővárosban, Rawsonban működő, főleg homárt és tőkehalat exportáló halfeldolgozók az ottani lakosság lázongása miatt jelenleg nem tudnak a szokásos helyen megszabadulni szennyvizüktől. Így azok is a Corfóba és a közelben fekvő másik sekély tóba ürítik hulladékukat, ahelyett, hogy egy távolabb fekvő szennyvíztelepre szállítanák vagy a közelben létesítenének víztisztítót.

A bűzt és a rovarokat megelégelő rawsoniak torlaszokkal állják útját a szennyvizet szállító kamionoknak, napi több tucat szállítmánynak, amit minden kezelés nélkül engednek ki a környékbeli vízfolyásokba és tócsákba. Az aktivisták amiatt is aggódnak, hogy a szennyvízben lévő kemikáliák beszivárognak a talajvízbe is.

A halfeldolgozók szennyvizét szállító kamionok ügye a környezetvédelemért folytatott küzdelem szimbóluma lett a tartomány fővárosában. A dél-argentínai Chubut tartomány mezőgazdaságból, élelmiszeriparból, halászatból és turizmusból él. Híres a Tombo-fokon élő bálnákról és pingvinekről.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.