Tihany felett felrobbant légkör, egy francia véletlenül a mennybe ment

2021.08.01. 20:54
Az Index napi hírösszefoglalója.
  • Ez a vasárnap viharral kezdődött, és úgy tűnik, viharral is ér véget, a szombat éjjeli és vasárnap hajnali gyönyörű villámlás után a Balatonon cseresznyenagyságú jég hullott az égből, Dorogon bivalycombnyi ágat tört le, Budapesten kocsmákat tépázott meg a vihar. Tihany felett felrobbant a légkör, vagyis a tartós hőség után hirtelen érkezett a hidegfront jégesővel és orkánerejű széllel. Több mint 500 helyre riasztották a tűzoltókat.
  • Karrierje első futamgyőzelmeként a francia Esteban Ocon megnyerte a vasárnapi F1-es Magyar Nagydíjat a mogyoródi Hungaroringen. Ebben kulcsszerepet a rajt utáni hatalmas káosz, Lewis Hamilton az utolsó helyről küzdötte fel magát a dobogó harmadik fokára.
  • Ma ünnepli 75. születésnapját a forint. E jeles alkalomból az a Matolcsy György jegybankelnök érvelt a megtartása mellett, az euró bevezetése ellen, aki szerint az euró eddigi két évtizede inkább kudarc, a forint viszont gazdagságot hozott.
  • Magyarországon mától lehet felvenni a harmadik oltást.  A legtöbben olyanok regisztráltak, akik a kínai Sinopharmot kapták egy háziorvos szerint, akivel az Index beszélt.
  • Ami az olimpiát illeti, a magyar női vízilabda-válogatott meglepetésre kikapott a kínaiaktól. A vitorlázó Berecz Zsombor az összetett második helyén várhatja a keddi éremfutamot.  Két ezüstérmes olimpikon meg hazaküldtek, mert elmentek megnézni Tokiót.
  • Félelmetes erdőtűz pusztít Olaszországban. Szardínián szénné égett egy évezredes olajfa, Szicíliában 800 tűzoltó küzd a lángokkal, az északi tartományokban pedig a vihar tarol le mindent,  az olíva- és kukoricatermést elverte a jég. A kár több millió euró. Törökországban a tűznek halálos áldozatai is vannak, elkaptak egy férfit, akit gyújtogatással gyanúsítanak.

(Borítókép: olvasó / Időkép)