Eurostat: A magyar férfiak 40 százaléka elhízott, a lakosság csaknem 3 százaléka alultáplált

2021.08.02. 10:44 Módosítva: 2021.08.02. 10:44
Felmérést készített az Eurostat arról, hogy mennyire túlsúlyos az európai lakosság. Magyarországon a lakosság harmada elhízottnak, további egynegyede pedig erősen elhízottnak számít.

Az elemzés szerint – amelyet a 24.hu ismertetett – az Európai Unió lakosságának körülbelül a fele túlsúlyos. Máltán és Horvátországban vannak a legtöbben elhízva, őket Csehország, Magyarország, majd Szlovákia követi a listán. A sorrend legalján Olaszország található, náluk a legalacsonyabb a túlsúlyos emberek aránya.

Magyarországon az emberek valamivel több mint harmadának normális a testtömegindexe (BMI).

A lakosság másik harmada viszont elhízott, további egynegyede pedig erősen elhízottnak számít.

A férfiaknál a legrosszabb a helyzet: náluk az elhízottak aránya 40 százalékon áll, az erősen elhízottaké pedig 25 százalék fölött van. Összesen 65,2 százalék számít tehát túlsúlyosnak, szemben a nők 52,1 százalékával.

MINDEKÖZBEN A LAKOSSÁG 2,7 SZÁZALÉKA VISZONT ALULTÁPLÁLTNAK MONDHATÓ. 

Ez utóbbi leginkább a fiatalokat érinti: a 18–24 év közöttiek 5,8 százalékára jellemző az alultápláltság, viszont ebben a korosztályban mondhatják el a legtöbben azt is magukról, hogy normális a testtömegindexük. A 25 év felettiek körében már átlagos mértékűre csökken az alultápláltság, de a normális testsúlyúak aránya 9 százalékkal csökken, miközben a túlsúlyosaké 13 százalékkal nő. A tendencia az idősebb korosztályokban tovább folytatódik, egészen a 75 év felettiekig, ahol valamelyest nő a normális testtömeggel rendelkezők aránya.