Több százezer magyar csak álmodozhat a nyaralásról

2021.08.02. 14:38 Módosítva: 2021.08.02. 15:57
A pénztárcánk tartalmától függ, hogy hová és mennyi időre tudunk menni nyaralni. Sok családnak azonban ez nem kérdés, mert az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ) felmérésére alapján egyáltalán nem engedhetik meg maguknak, hogy elutazzanak pihenni.

Magyarországon 750 ezer alacsony jövedelmű ember nem engedheti meg magának, hogy nyaralni menjen – írja a Népszava az Európai Szakszervezeti Szövetség felmérésére hivatkozva. E szerint hazánk az egyike annak a 16 európai uniós országnak, ahol a gazdagok és a szegények közötti különbség egyre nő a nyári pihenéshez való hozzáférés terén.

Európában 35 millió ember, míg Magyarországon a szegénységi küszöb alatt élők több mint 72 százaléka nem tud elmenni nyári szabadságra. Ez a szám több mint tíz százalékkal magasabb, mint az EU27-ek átlaga.

A Népszava idézi Esther Lynchet, az ESZSZ főtitkárhelyettesét, aki kijelentette: a szabadság nem lehet a kevesek luxusa.

Miközben sok munkavállaló a szabadságát a barátaival és a családjával tölti, milliók maradnak ki ebből az alacsony fizetésük miatt. A szabadság eltöltésében megmutatkozó egyenlőtlenség növekedése azt bizonyítja, hogy az elmúlt évtizedben Európában a gazdasági növekedés előnyei nem oszlottak meg igazságosan

– fogalmazott Esther Lynch.

A felmérés eredményére reagálva Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője és miniszterelnök-jelöltje sajtótájékoztatóján azt mondta: európai viszonylatban is egy lesújtó adatról van szó.

Magyarországon évről-évre nő azok száma, akik hiába dolgoznak, hiába robotolnak hónapról-hónapra, nem engedhetik meg maguknak, hogy elvigyék a családjaikat, akárcsak egy hétre nyaralni. Ide vezetett, hogy a kormány nem védte meg a munka becsületét, nem védte meg a forintot, nem emelte a béreket

– hangsúlyozta Dobrev Klára. Hozzátette: közben azt látjuk, hogy fideszes kevesek gondtalanul mulatnak, magánrepülőgépeken, Dubajban, vagy éppen yachtokon az Adrián.

Azt is elmondta: a DK miniszterelnök-jelöltjeként arra készül, hogy visszaadják a munka becsületét 2022 után.

Itt az ideje, hogy a hazánk végre rólunk szóljon, azokról is, akik minden nap tisztességgel dolgoznak vagy már végigdolgozták az életüket

– jelentette ki.

Dobrev Klára szerint meg kell állítani a fizetések és a nyugdíjak elértéktelenedését, fel kell készülni az euró bevezetésére, és be kell vezetni az európai minimálbért, illetve minimálnyugdíjat, „mert aki dolgozik, vagy már végigdolgozta az életét, annak igenis jár a nyaralás”.

A Fidesz mindössze egy mondatban válaszolt Dobrev Klára sajtótájékoztatójára.

A milliárdos Gyurcsányné síró hangon képes kiállni aznap, amikor Gyurcsányék fővárosi embere éppen a tengerben lovagoló luxusnyaralásával henceg

– fogalmaztak. Ezzel arra utaltak, hogy Tüttő Kata szocialista főpolgármester-helyettes az Instagram-oldalán osztotta meg: a görögországi Zakynthos szigetén vakációzik és kipróbálta a tengeri lovaglást is. A bejegyzést azóta eltávolították az oldalról.