Gyurcsány Ferenc: Börtön lesz ebből, fiúk és lányok!

2021.08.02. 16:54

Csak a magyar állam titkosszolgálata tehette meg, hogy lehallgatta egy magyar újságíró, Csikász Brigitta telefonját – fogalmaz legújabb Facebook-posztjában a DK-elnök. Gyurcsány Ferenc hozzátette:

Akkor most csendesen megjegyzem: börtön lesz ebből, fiúk és lányok. Megérdemelten. Aztán majd meséltek egymásnak a polgári erkölcs felsőbbrendűségéről. 

Baráti tanácsként megjegyezte, filmekből úgy tudja, hogy kanállal a csöveket kell ütögetni, és arra hívta fel őket, hogy kezdjék megtanulni a technikát. 

Közben reagált a Fidesz részéről Hollik István a fentebbi posztra. A Fidesz kommunikációs igazgatója úgy látja, a volt miniszterelnök nem akar jogállamot vagy demokráciát, hanem inkább koncepciós pereket, párt-esküdtszéket és rögtönítélő bíróságot. 

Gyurcsány Ferenc a demokratikus nevet adta pártjának. A kommunistáknál ez a szokás, mindig azt kell reklámozni, ami nincs. Gyurcsány fenyegetőzése mindent elárul: dehogy akar ő "jogállamot" vagy "demokráciát". Mit akar? Koncepciós pereket, párt-esküdtszéket és rögtönítélő bíróságot. Ismerjük ezt már, ebben kellett leélni majdnem 50 évet. Soha többé!

 Egy nemzetközi együttműködés eredményeként július 18-án derült ki, hogy tíz ország – köztük Magyarország – kormányzata megvásárolta az NSO nevű izraeli cég Pegasus nevű kémprogramját. A megfigyelt személyek között szerepel

  • egy ellenzéki városvezető, Gémesi György gödöllői polgármester,
  • Aszódi Attila paksi bővítésért felelős volt államtitkár,
  • négy újságíró, köztük a Direkt36 két munkatársa,
  • Bánáti János, az ügyvédi kamara elnöke és kilenc másik magyar ügyvéd,
  • egy fotós, aki együtt dolgozott egy amerikai újságíróval a Kreml-közeli orosz pénzintézet, a Nemzetközi Beruházási Bank budapesti székhelyéről szóló cikken,
  • a milliárdos vállalkozó, Varga Zoltán, a 24.hu-t is kiadó Central Médiacsoport tulajdonosa,
  • Chikán Attila közgazdász-professzor, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere, aki Varga Zoltán vendége volt egy 2018-as vacsorán,
  • a G-napig Orbán Viktor fő szövetségesének számító Simicska Lajos egykori Fidesz-pénztárnok fia,
  • valamint a CEU egykori diákja, Adrien Beauduin, akit egy 2018-as kormányellenes tüntetésen vettek őrizetbe.

A Guardian korábban azt írta, hogy a Pegasus magyarországi használatáról Orbán Viktor magyar és Benjámin Netanjáhú akkori izraeli miniszterelnök egyik 2017-es találkozóján születhetett megállapodás. Bár az NSO egyik korábbi alkalmazottja megerősítette, hogy Magyarország ügyfél, maga a cég azt is tagadja, hogy elfogad utasításokat az izraeli kormánytól. 

Az Orbán-kormányzat határozottan cáfolja, hogy Magyarországon törvénytelen adatgyűjtés folyt volna, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Pegasus-botrányt politikai hisztériának nevezte nemrég egy Kormányinfó sajtótájékoztatón.