Még ön is jelentkezhet ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek

Elovalasztas v2
2021.08.02. 16:06
Az elmúlt hónapokban naponta jelentették be előválasztásra ajánlott jelöltjeiket az ellenzéki összefogás pártjai, illetve hatan is jelezték, hogy elindulnak a közös miniszterelnök-jelöltségért. A nyilvántartásba vétel elkezdődött, de még ez is csak kezdő lépés a hivatalos jelöltté válás folyamatában az előválasztáson való részvételhez.

A hatpárti ellenzék (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) július 26-án közölte: indul az előválasztás nyilvántartásba vételi szakasza. Az összefogásban részt vevő ellenzéki pártok delegáltjaiból álló Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) várja az előválasztáson indulni kívánó miniszterelnök-jelöltek, egyéni képviselőjelöltek és jelölőszervezetek (a hat szervező párt automatikusan ennek minősül, a rajtuk kívül regisztrálóknak több szabálynak is meg kell felelniük) jelentkezését.

A regisztrációhoz szükséges kritériumok, teendők részletes leírása, a kitöltendő dokumentumok az előválasztás (Előválasztás 2021) oldalán bárki számára elérhetők. A pártok tájékoztatása szerint az Országos Előválasztási Iroda munkatársai a beérkező kérelmeket formai vizsgálat után terjesztik az OEVB ülésére, hiányos kérelem esetén hiánypótlásra szólítják fel a kérelmezőket.

Az egyéni képviselő-jelöltségért mérkőzőknek ki kell tölteniük egy közzétehető és egy zártan kezelt önéletrajzot, továbbá vagyonnyilatkozatot, feddhetetlenségi nyilatkozatot, titoktartási nyilatkozatot, értéknyilatkozatot, és írásban el kell fogadniuk a hatpárti ellenzék által összeállított etikai kódexet.

Egy korábbi megállapodásnak megfelelően arról is nyilatkozniuk kell, hogy melyik frakcióhoz kívánnak csatlakozni választási győzelmük esetén a 2022–26-os ciklusban. Az előválasztáson való részvételhez erkölcsi bizonyítvány, továbbá a szervező hat párt hozzájárulása, vagyis elfogadónyilatkozata is kell.

Ez azt jelenti, hogy elviekben bárki regisztrálhat az előválasztásra, ugyanakkor a végső döntés a hat párt kezében van.

A miniszterelnök-jelölteknek ugyanezekre a dokumentumokra van szükségük. El kell fogadniuk az előválasztás értéknyilatkozatát, illetve a közös kormányzás programja mellett egyértelmű elkötelezettséget várnak el tőlük.

Vállalják, hogy a kezdeményező hat párt közös jelöltjeként indulnak a 2022-es országgyűlési választáson. Azt is vállalják, hogy semmilyen formában nem működnek együtt sem most, sem a jövőben a Fidesz–KDNP-vel, előválasztási vereségük esetén sem független jelöltként, sem más formában nem indulnak a 2022-es választáson.

Írásban rögzíteniük kell, hogy győzelmük esetén a 2022–26-os országgyűlési ciklusban az előválasztást létrehozó valamely párt frakciójában foglalnak majd helyet. Az előválasztási részvételhez a frakcióhoz való csatlakozás szándéknyilatkozatát az adott párt képviselőjének írásban el kell fogadnia. Ez egyben szűrőt is jelent, hogy

a pártok csak olyan jelölteknek adjanak szabad utat az előválasztáson, akit támogatni tudnak.

Jelen állás szerint hatan jelentették be, hogy megmérettetik magukat az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson:

  • Pálinkás József, az Új Világ Néppárt elnöke,
  • Fekete-Győr András, a Momentum elnöke,
  • Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke,
  • Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője,
  • Jakab Péter, a Jobbik elnöke
  • és Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke.

Az Indexen bemutattuk az ellenzéki miniszterelnök-jelölteket

Június 29-től július 4-ig tartó sorozatunkban egyenként mutattuk be az ellenzéki miniszterelnök-jelölteket. A KutatóCentrum az Index megbízásából online felmérést készített a 18–64 év közötti, gazdaságilag aktív online népesség körében az ellenzéki előválasztásról, ennek eredményét figyelembe véve Pálinkás József portréjával kezdtünk, majd a sorrend a következő volt: Fekete-Győr András, Márki-Zay Péter, Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Jakab Péter. Az Indexen közölt kutatás szerint utóbbi a legesélyesebb miniszterelnök-jelölt.

A Závecz Research és az IDEA Intézet friss közvélemény-kutatása szerint Jakab Péter a legesélyesebb jelölt, őt követi szorosan Dobrev Klára, majd Karácsony Gergely. Ahány kutatás azonban, annyiféle sorrend volt eddig olvasható. Az biztosnak látszik, hogy hármójuk közül fog kikerülni az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje. Összefoglaló cikkünkben ismertettük a hat aspiráns elképzeléseit, legfontosabb programpontjait.

Az előválasztásra való jelentkezési határidő a jelöltek számára augusztus 15-ig (vasárnap éjfélig) tart. Az Előválasztás 2021 Facebook-oldalán nyomon követhető, hogy kiket vett már nyilvántartásba az Országos Előválasztási Bizottság. A miniszterelnök-jelöltek közül – cikkünk megírásáig – Jakab Péter és Dobrev Klára jelentkezését fogadták el.

Augusztus 23. és szeptember 6. között lehet összegyűjteni a jelöltséghez az ajánlásokat. Egyéni országgyűlési képviselők esetén négyszáz, miniszterelnök-jelöltek esetén húszezer aláírás kell.

Ha ezek is rendelkezésre állnak, és az Országos Előválasztási Bizottság mindent rendben talált, már hivatalos indulóként lehet számontartani a jelölteket.

Ezután az ellenzéki pártok által meghatározott előválasztási menetrend a következőképpen alakul:

  • Szeptember 6., hétfő, 10:00 – Jelöltállítási határidő (eddig kell leadni egyéni jelöltek esetén a négyszáz, miniszterelnök-jelöltek esetén a húszezer ajánló aláírást tartalmazó ívet).
  • Szeptember 18., szombat, 9:00 – szeptember 26., vasárnap, 14:00 – Az előválasztás első fordulója (egyéni országgyűlési képviselőjelöltek, miniszterelnök-jelölt).
  • Október 4., hétfő, 9:00 – október 10., vasárnap, 14:00 – Az előválasztás második fordulója (miniszterelnök-jelölt, ha az első fordulóban egyetlen jelölt sem szerzi meg a szavazatok ötven százalékát).

Az előválasztáson egyaránt lehet majd szavazni személyesen, az egyes választókerületek kijelölt választási pontjainál, továbbá az interneten is. Minden magyar állampolgár szavazhat, akinek magyarországi állandó bejelentett lakhelye van. Korábban arról is megállapodott az ellenzék, hogy azok is szavazhatnak, akik 2022 áprilisáig betöltik a 18. életévüket.

Tavaly augusztusban, az ellenzéki pártok vezetőinek első találkozóján döntés született arról, hogy mind a 106 egyéni választókerületben egy jelöltet állítanak a Fidesz–KDNP jelöltjével szemben. A 2020-as év végre aztán sorra jöttek a bejelentések: közös programírásba kezdtek, közös miniszterelnök-jelöltet indítanak és közös listát állítanak.

Idén januárban hat pontban rögzítették a közös kormányzás alapelveit, majd február végére megegyeztek az előválasztás menterendjében.

Április közepén közölték, hogy elfogadtak egy etikai kódexet, amelyben többek között leszögezték: a jelöltek a jelölttársaikkal szemben lejáratókampányt nem folytathatnak. Aki megsérti az etikai kódex alapelveit, az szankciókra számíthat.

Júniusra elkészült a közös program alapdokumentuma, amely egyben vitaanyag is volt, és bárki hozzászólhatott, véleményezhette.

Júliusban az is kiderült, hogy ügynökmúlttal nem lehet indulni az ellenzéki előválasztáson: az 1972. december 31-e előtt születettek esetében az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának igazolása szükséges, hogy a jelölt 1990 előtt nem volt ügynök.

(Borítókép: Veres Péter / Index)