Rusvai Miklós: Ismét kötelezővé tehetik a maszkviselést, ha nő a fertőzöttek száma

2021.08.02. 10:16 Módosítva: 2021.08.02. 11:04
A Magyar Hírlapnak nyilatkozott röviden Rusvai Miklós állatorvos. A szakértő azt mondta: augusztusban az esetszám növekedése várható, emiatt pedig elképzelhető, hogy hamarosan ismét kötelező lesz a maszkviselés.

Rusvai Miklós arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja hét helyen is nőni kezdett. Ez azt jelenti, hogy innentől kezdve folyamatos emelkedés várható – véli az állatorvos.

Szerinte augusztusban a napi esetszámok még csak fokozatosan fognak növekedni, de a nyár végétől, valamint az iskolai tanév kezdetétől kezdve meredek növekedésre lehet számítani. 

Rusvai Miklós arra is kitért, hogy több országban is újabb szabályokat kellett bevetni a delta-variáns terjedése miatt.

Magyarországon is hamarosan visszatérhet a maszkviselés – véli a szakember.

Úgy látja, elsősorban a bevásárlóközpontokban, a tömegközlekedési eszközökön, illetve a zárt helyeken kell majd maszkot viselni. Ezenkívül a védettségi igazolványt ismét kötelezővé tehetik minden zárt téri eseményen és sportrendezvényen, valamint a résztvevők létszámát is korlátozhatják. 

Rusvai Miklós azt is elmondta, hogy a delta-variáns esetében viszonylag ritkán jelentkezik íz- és szaglásvesztés, ehelyett inkább légzőszervi, náthaszerű tünetek a jellemzőek.