Erik, Alexandra
EUR 383,89 Ft
USD 366,68 Ft
9 °C
23 °C

PCR-teszt műtét előtt: igazat adtak az ombudsmannak, jön a kormányrendelet

2021.08.03. 16:17

A jelenlegi szabályozás szerint az egészségügyi ellátásban halasztható műtétek esetében nem szükséges a PCR-teszt annak, aki beoltatta magát vagy négy hónapon belül átesett a koronavírus-fertőzésen. Térítésmentes a PCR-teszt annak, aki önhibáján kívül nem vehette fel az oltást − reagált a Kormányzati Tájékoztatási Központ az alapvető jogok biztosának állásfoglalására.

Kozma Ákos ombudsman szerint ugyanis a rehabilitációs ellátások és az elektív beavatkozások előfeltételeként a PCR- és az antigénteszt kötelező elvégzésének az előírását nem tartalmazza jelenleg jogszabály, a nem megfelelő szabályozási szint, a tartalmi bizonytalanságok okán sérül a jogállamiság elve

A kormány álláspontja szerint mivel minden magyar állampolgár ingyenesen veheti fel a koronavírus elleni védőoltást, semmi sem indokolja, hogy az adófizető magyar emberek állják azoknak a halasztható műtét előtt álló betegeknek a PCR-teszt-költségeit, akiknél a teszt elvégzésére kizárólag azért van szükség, mert szabad akaratukból nem éltek az oltás lehetőségével. Hozzátették:

az alapvető jogok biztosának igazat adnak abban, hogy a kérdést kormányrendeletben kell szabályozni, ezt a kormány a héten megteszi.

A kormányrendeleti szabályozás megoldást jelent az ombudsmani beadvány panaszosának esetére is, mivel tartalmazni fogja, hogy a PCR-teszt térítésmentesen megilleti azokat is, akik műtétre szoruló kisgyermeküket kísérik a kórházba, és nem éltek az oltás lehetőségével.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek