Ha a harmadik oltást túl korán adják be, ellenkező hatást válthat ki

2021.08.03. 17:11

Az elmúlt két hétben a heti összes esetszám húszszázalékos növekedést mutatott, tehát itt van közöttünk a brit vírusvariáns mellett az elsőként Indiában azonosított delta-variáns is, amely Európában már átvette a domináns vírusmutáció szerepét − mondta Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a TV2 reggeli műsorában. Hozzátette: hamarosan Magyarországot is eléri a negyedik járványhullám.

Az osztályvezető szerint lesznek újabb fertőzöttek, de elhúzódó, lapos járványhullámra lehet számítani. A védőoltások mellett ugyanis a higiénés szabályok, amelyeket már másfél éve betartunk, megakadályozzák, hogy magas intenzitású járványhullám alakuljon ki.

A védőoltás felvétele után is megfertőződhet valaki, de a vakcina megvédi a szervezetet a súlyos megbetegedéstől. A harmadik oltás felvételéről elmondta, hogy az ajánlás szerint elsősorban a gyenge immunrendszerűeknek és az időseknek ajánlják.

Nem hatékony, ha azonnal az alapimmunizálás után vesszük fel a harmadik oltást. Kell hogy elteljen a négy hónap, mert ellenkező hatást is ki tud váltani, ha túl korán kapjuk meg a harmadik oltást

− fogalmazott a szakember, majd hozzátette, hogy mindenki legyen türelmes és várja ki az időt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a delta-variáns hatvan százalékkal könnyebben terjed, egyelőre azonban nem tapasztalták, hogy súlyosabb betegséget produkálna, mint a többi vírusváltozat.

A harmadik oltás fajtájáról az oltóorvos és a páciens közösen döntenek, de mindenképp a heterológ oltást javasolják. Ez azt jelenti, hogy különböző technológiájú vakcinákat használnak. Az osztályvezető a szennyvízadatokról is említést tett, amelyek azt mutatják, hogy a kimutatott koronavírus-örökítőanyag koncentrációja stagnál, csak Kaposváron és Tatabányán emelkedett kicsit.  • Hírek
  • Árfolyam