Megszólalt az alapjogi biztos, jogsértő Magyarországon a műtétek előtti fizetős PCR-teszt

2021.08.03. 10:05

Az alapvető jogok biztosa szerint vissza kell vonnia Kásler Miklós emberi erőforrás miniszternek azt a rendelkezést, amely szerint elektív beavatkozások és rehabilitációs ellátások esetén a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőknek önköltségesen kell PCR-tesztet csináltatniuk – erről Szél Bernadett számolt be a Facebookon.

Amint arról májusban beszámoltunk, Kásler Miklós bejelentése alapján május 13-tól indultak újra az elektív beavatkozások és a rehabilitációs ellátások, amelyek az egészségügyi szolgáltatónál előre egyeztetett időpontokban, a már bevált egészségvédelmi óvintézkedések betartásával történhetnek. A betegek felvételének feltételéül azt írták elő, hogy érvényes védettségi igazolvánnyal, vagy a tervezett beavatkozást megelőző 48 órán belül negatív PCR-teszt-eredménnyel és a műtét napján végzett negatív antigén gyorsteszttel rendelkezzenek.

Szél Bernadett korábban már a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz is fordult az ügyben, miután kikérte Müller Cecíliától az erre vonatkozó állásfoglalást, ám akkori beszámolója szerint az országos tisztifőorvos 45 napot kért egy félperces munkára. Az ügy ott sem halad, mert a független országgyűlési képviselő állítása szerint Péterfalvi Attila NAIH-elnök nyaral.

Az alapvető jogok biztosa most arról tájékoztatta a politikust, hogy az intézkedés

  • sérti a jogállamiság elvét
  • sérti a jogbiztonság elvét
  • sérti az emberi méltósághoz való jogot
  • és sérti az egyenlő bánásmód elvét is.

Az ombudsman ezért arra kérte Kásler Miklóst, hogy 

vonja vissza a rehabilitációs ellátások és elektív beavatkozások tekintetében kiadott valamennyi utasítását, a Nemzeti Népegészségügyi Központ irányító szerveként pedig intézkedjék az e tárgyban kiadott körlevelek visszavonása érdekében.

A miniszternek ezért „haladéktalanul lépnie kell” – összegzett Szél Bernadett.