Csalóka napfény, szabadságra megy a napsütés

2021.08.04. 15:46

Csalóka napfény – ez volt a magyar címe Nyikita Mihalkov filmjének, amely arról szólt, miként képes a terror betörni az életünkbe, és hogyan pusztítja el fokról fokra, amiről azt hittük, hogy az életünk. 

Nos, az időjárás is efféle gonosz játékot űz velünk. Most épp a naposabb arcát mutatja, de láttuk, milyen pusztítást végzett a hónap első napján, és a meteorológusok figyelmeztetése szerint még messze nincs vége: holnaptól vihart, orkánt és jeget prognosztizálnak.

Az Időkép szerint a napos időszakok mellett egyre többször zavarhatják meg a napsütést gomoly- és fátyolfelhők. Egy-egy zápor, esetleg zivatar az északkeleti és nyugati tájakon már ma is kialakulhat, a hét második felére pedig megint viharokra kell készülni. A feltámadó szelet felhőszakadás kísérheti, ami ismét villámárvizeket okozhat. 

Az elmúlt napok pusztításairól még mindig újabb és újabb felvételek érkeznek, amelyek hol riasztók, hol megdöbbentők, de hétköznapinak semmiképpen sem nevezhetők. Egyedül a Balatonról több száz félelmetes fotót küldtek az olvasók.

A hullámzó frontrendszer hátoldalán mindenesetre Közép-Európát is elárasztotta a hűvösebb levegő, ugyanakkor előterében, a Kelet-európai-síkságon fokozódott a meleg, így még több helyen meghaladja a hőmérséklet a 35 fokot. De nem árt felkészülni rá, hogy holnap már a hajnal is igencsak friss lesz 11–17 fok közötti hőmérsékletekkel, és napközben sem lesz a mostanihoz fogható meleg, jellemzően 21–31 fok várható.