Egész arzenálnyi robbanószert rejtegetett odahaza, de sikerült lekapcsolni

2021.08.04. 16:42

Letartóztattak egy férfit, aki kisebb robbanószer-arzenált rejtegetett otthonában. A Budapest Környéki Törvényszék közleménye szerint a hatóságok 880 tételnyi robbanóanyagot, robbanószert és lőszert találtak a hétfői házkutatáson.

A férfi és testvére több hónappal ezelőtt egy lakatlan ingatlannál szedte össze a tekintélyes mennyiségű tiltott anyagot. Az ügyben a Pest megyei rendőr-főkapitányság robbanóanyag és robbanószer engedély nélküli megszerzése és ehhez kötődő visszaélések miatt nyomoz.

Hogy mennyi a fellelt robbanószer-arzenál tömege, arról nem tesz említést a közlemény, viszont a bűncselekmény tárgyi súlyáról igen: erre tekintettel ugyanis elrendelték a gyanúsított letartóztatását az elsőfokú bíróság tárgyalást előkészítő határozatáig, de legfeljebb szeptember 4-ig. A cselekményhez rendelt büntetési tétel ugyanis 2–12 év szabadságvesztés, ami már könnyen csábíthatja az elkövetőt szökésre és elrejtőzésre. 

A bíróság attól is tart, hogy  a férfi szabadlábon hagyása esetén a tanúk és mások befolyásolásával veszélyeztethetné a bizonyítást. Ráadásul a törvényszék szerint a bűnismétlés veszélye is fennáll ezért az ügyészi indítvány szerint a letartóztatása indokolt. 

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsított fellebbezett ellene. A végzés nem végleges, de végrehajtható – olvasható a közleményben.