Gyopáros Alpár: Egymillió forintot igényelhetnek a kistelepülések falunapokra

2021.08.05. 16:40

Minden ötezernél kevesebb lakosú kistelepülés egymillió forintot igényelhet falunapok szervezésére a Magyar falu programban – jelentette be Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön Vértessomlón.

A politikus szerint hamarosan kormánydöntés születik erről. Azok a települések, amelyek már tartottak falunapot, utólag is igényelhetik a támogatást, a pályázati felhívást követően – írja az MTI.

A kormánybiztos arról számolt be, hogy 2019-2020-ban 12 ezer község jutott 130 milliárd forintot meghaladó támogatáshoz. Kiemelte, a program egyik fontos területe a mellékutak fejlesztése, mellyel több évtizedes hátrányt lehetett ledolgozni. Ez év végéig 3 ezer kilométernyi mellékúthálózat-fejlesztés fejeződik be, ez jövőre további 1500 kilométerrel bővül. Pályázatot hirdettek továbbá a falusi kisboltok megmentésére, valamint a falvakban működő mikrovállalkozások támogatására – közölte.

Ezres nagyságrendben kerülhet sor boltok támogatására, százas nagyságrendben pedig új egységek nyílhatnak. A támogatott üzletek a kereskedelmi tevékenység mellett jellemzően valamilyen közösségi szolgáltatást is nyújtanak

 – mondta Gyopáros Alpár.

A politikus a falusi családi otthonteremtési kedvezményről is beszélt, amit indulása óta 23 ezer család igényelt, 130 milliárd forint értékben.  • Tippek
  • Hírek