Hatalmas károkat okozhat a szél és a felhőszakadás

2021.08.05. 06:10 Módosítva: 2021.08.05. 08:00

Zivatarveszély miatt másodfokú riasztást adott ki az ország középső és keleti részén több járásra az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggel. A katasztrófavédelem azt kéri, mindenki figyelje a meteorológiai riasztásokat. Elsőként

  • Pest,
  • Hajdú-Bihar,
  • Jász-Nagykun-Szolnok és
  • Nógrád megye

egyes járásaira adták ki a másodfokú riasztást – adta hírül az MTI.

A csütörtök éjfélig szóló veszélyjelzés szerint az országban bárhol előfordulhatnak heves zivatarok és felhőszakadás is.

  • Békés,
  • Csongrád-Csanád,
  • Hajdú-Bihar,
  • Jász-Nagykun-Szolnok és
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

a legmagasabb, harmadfokú riasztást is kiadhatják.

Nyugat, északnyugat felől több hullámban kelet, északkelet felé haladnak a 

zivatarok, melyekhez erős vagy viharos széllökés és jégeső is társulhat.

Elsősorban az ország keleti, délkeleti tájain a déli, késő délutáni órákban heves zivatarok várhatók. Estétől északnyugat felől egyre inkább megszűnnek a zivatarok.

Azt kérik, hogy viharos szélben lehetőség szerint senki ne parkoljon fák alá. Ha valaki leszakadt vezetéket vagy bajba jutott embert lát, jelezze a 112-es segélyhívón – hangsúlyozta Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivőhelyettese.

Magyarországot elérte a hidegfront, ezért sokfelé kell számítani záporokra és zivatarokra, de helyenként felhőszakadásra és jégesőre is van esély − írja az Időkép. A zivataroktól függetlenül is élénk lesz a légmozgás, akár viharossá is válhat a szél.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése azt mutatja, hogy leginkább az ország nyugati és északnyugati részein várhatók zivatarok, amelyek napközben kelet és északkelet felé terjednek el. Estétől északnyugat felől csökken, illetve egyre inkább megszűnik a zivatarhajlam.

A zivatarok nagy mennyiségű csapadékot hoznak, amely néhol akár a 35 millimétert is meghaladja. A zivatarokat erős, viharos széllökés kísérheti, amihez néhol jégeső is társul. Elsősorban az ország keleti, délkeleti felén csütörtökön a déli, késő délutáni órákban heves zivatarok létrejöttére is van esély, ezeket a felhőszakadás mellett károkozó szélroham és nagyobb méretű jég is kísérheti.

A délkeleti megyékben és az Alföld északi részein akár ezt meghaladó erősségű károkozó szélroham is előfordulhat. A legrosszabb forgatókönyv szerint ezeken a területeken nem kizárt a 100 kilométer per órát meghaladó szélroham sem, így ezekre a területekre a piros riasztás is indokolt lehet.

Az OMSZ zivatarok miatt az ország egészére adott ki figyelmeztető előrejelzést, a legnagyobb, piros fokozatot az ország keleti, délkeleti részére.

zivatar1
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Felhőszakadás miatt Magyarország egész területén egyes szintű figyelmeztető jelzés van érvényben felhőszakadás miatt.

felhőszakadás
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat