Kemény vihar és villámárvizek – nem árt felkészülni!

2021.08.05. 16:20

Bár a korábban kiadott piros figyelmeztetést már citromsárgára mérsékelték, az Országos Meteorológiai Szolgálat továbbra is óvatosságra int az ország keleti részében várható viharok miatt veszélyjelző rendszere alapján. A következő felvétel nem valami csalafinta Photoshop vagy time-lapse, hanem valós időben mutatja a folyamatos villámlást.

Ezúttal a csütörtökön átvonuló hullámzó hidegfront biztosítja országszerte a csapadékot. Az erősebb zivatarok környezetében óránként 100 kilométeres sebességű viharos széllökésekre és egy-két centiméter átmérőjű jégesőre is számítani lehet. Felhőszakadás esetén nagy mennyiségű csapadék (30–60 mm) okozhat villámárvizet, vízátfolyásokat. Zivatarok azonban nemcsak keleten, hanem országszerte előfordulhatnak, így az esernyőt senki ne felejtse otthon! 

Arra sem árt felkészülni, hogy a zivatarok mögött jócskán visszaesett a hőmérséklet, van, ahol tízokos mínuszt mértek a tegnapi értékekhez képest. Az Időkép térképe jól mutatja, mennyit hűlt a levegő az ország különböző részein. 

Az egyetlen jó hírünk, hogy a hétvégén már ismét több lesz a napsütés, szárazabb és melegebb idő várható, vasárnap néhol 36 Celsius-fokot is mérhetnek. A péntek képviseli az átmenetet, akkor a hajnali 11–17 fokról délután 22–28 fokig melegszik a levegő. Szombaton a maximumok már innen indulnak fölfelé, és 32 fok is lehet, vasárnapra pedig visszatér a kánikula.

Kapcsolódó

Több mint száz riasztást kaptak a tűzoltók a zivatarkárok miatt

Esztergomban árvizet okozott a felhőszakadás.