Merkely Béla egyáltalán nem ajánlja a harmadik oltást a fiataloknak

2021.08.05. 09:22

Az új variánsok járványhullámot csak akkor tudnak létrehozni, ha kellő számú kitett egyén van, azaz olyanok, akik nem vették fel az oltást a koronavírus ellen − mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, aki Fürjes Balázzsal, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárával beszélgetett. Az orvos szerint egészen minimális az esély arra, hogy valaki az oltottak közül súlyosan megbetegedjen a fertőzés miatt.

A szakember kiemelte, hogy valószínűleg lesz negyedik hullám, de egyáltalán nem lesz olyan súlyos, minta a második vagy a harmadik járványhullám. Az oltási kampány is zajlik, a háziorvosok és az egyetemisták is segítik a kampányt. Hozzátette: elegendő oltással rendelkezik az ország, és az egészségügyi dolgozókból sincs hiány.

Merkely Béla elmondta, hogy a harmadik oltást leginkább azok számára javasolják, akiknek gyenge az immunrendszerük, vagy idősek. Mindenki más esetében a legfontosabb az, hogy az első két oltást felvegye, ugyanis az is hatalmas védettséget ad a vírus ellen.

A szakember arról is beszélt, hogy egyáltalán nem ajánlja az oltást a fiatalok számára. A várandós nőknek sem javasolja az oltás felvételét. Hozzátette, hogy annak örülne a legjobban, ha az első és a második körös oltások száma növekedne, mert az a legfontosabb. 

Senki nem lehet biztos abban, hogy egy ilyen megbetegedést túlél, csak akkor, ha felveszi mind a két oltást

− zárta a beszélgetést Merkely Béla.