A Pegasus-ügy miatt kapott össze Vastag Tamás és Vágó István

2021.08.05. 14:21

Az elmúlt hét egyik közéleti csörtéjét szolgáltatta Vastag Tamás és Vágó István összecsapása – írja a Blikk. A közéleti szerepet is betöltő két médiaszemélyiség a tudatos médiafogyasztás mikéntjén szólalkozott össze.

Vastag Tamás a Transzparens Újságírásért Alapítvány képviseletében lépett fel, amikor is egy médiaelemzés keretében arról értekeztek, hogy a kormánypárti, illetve kormánykritikus médiumokban hányszor és milyen narratíva mentén foglalkoztak a Pegasus-botránnyal, illetve a momentumos Cseh Katalin által korábban vezetett cégek vagyonszerzésével. Arra jutottak, hogy a beszámolók aránya és megközelítéseik nagyjából a vélt pozicionáltságuknak megfelelően alakultak az egyes sajtóorgánumoknál, vagyis a kormánypárti sajtótermékek Cseh Katalinnal, a kormánykritikusak pedig főként a Pegasus-üggyel voltak elfoglalva.

Az elemzés nem találkozott Vágó István tetszésével, és korábbi Facebook-bejegyzésében azt írta:

Na mármost aki a két „ügyet” azonos fajsúlyúnak tartja (mi is voltaképp Cseh Katka bűne? Aki érti, hálás lennék, ha elmagyarázná, miközben a Pegasusról zeng az egész világsajtó), az hogyan akarja elérni, hogy „a társadalom tagjai tudatos médiafogyasztóvá váljanak, hogy képesek legyenek kiszűrni az egyes médiatartalmakban megjelenő szubjektív elemeket”?

Nem teljesen nyilvánvaló még az egyszerű hírfogyasztó számára is, hogy Cseh Katalin EU-s pályázaton való részvételét a lehallgatási botrány elfedésére bányászták elő, miközben semmilyen általa elkövetett szabálytalanságot sem képesek megnevezni?

Mivel a médiatudatosság nagyköveteként szereplő Vastag Tamás több alkalommal is nyilatkozott az ATV-ben, a „kvízprofesszorból” lett DK-s politikus neki címezte bírálatát. Az énekes nem is maradt adós a válasszal, amelyet az alapítvány honlapján közölt. Ebben úgy vélte, Vágó István több valótlan állítást tett, hamis következtetést vont le és érvelési hibát vétett. Szerinte az elmúlt hetek bebizonyították, hogy a magyar médiafogyasztók körében van igény a munkájukra, hozzátette ugyanakkor, hogy nem vontak le olyan következtetést, miszerint „minden rendben lenne”, és azt sem állították, hogy a két ügyet azonos fajsúlyúnak tekintik. Egyben közölte:

Kedves Vágó Úr!

Az alapítvány nevében szeretnélek meghívni egy kávéra, hogy beszélgessünk a médiatudatosság fontosságáról és arról, hogyan lehet ezt növelni a magyar társadalomban. Hiszen míg a közéletben napról napra tapasztaljuk azt, hogy félreértelmezett állítások, csúsztatások jelennek meg egyes témákról, addig a média ezeket sokszor kritika nélkül továbbítja.

Vastag Tamás

Médiatudatosság nagykövete

Vágó István sokáig nem reagált a meghívásra, amit Vastag Tamás a Blikknek nyilatkozva sérelmezett. A lapnak azt mondta:

Vágó úr valószínűleg félreértelmezte az általunk mondottakat, hiszen mi konklúzióként mindössze annyit vontunk le az általunk elkészített elemzésből, hogy az emberek minél több dolgot olvassanak el és sok helyről tájékozódjanak, ne csak egyetlen forrásból. Ennyi volt a mi állításunk. Ebből lett az a hosszas levelezgetés, amiben próbáltam Vágó Istvánnak megmagyarázni, hogy nem jól látja a dolgokat.

Az ellenzéki politikus a lapnak jelezte, hogy a közösségi oldalán már mindent kifejtett az üggyel kapcsolatban, érdemben már nem tud mit hozzátenni. Azt viszont tagadta, hogy a Médiatudatosság nagykövete meghívta volna kávézni.

Nem, nem hívott meg! Utalt erre egy valahol korábban megjelent meghívásra, de velem ezt nem egyeztette személyesen. Tehát én tőle meghívást nem kaptam. Ha kapok, akkor valószínűleg természetesen leülök vele kávézni. Ha nem a saját felületén vagy más fórumokon tesz ilyen megjegyzést, akkor boldogan. Engem személy szerint nem hívott még meg, de ha meghív, akkor minden további nélkül elfogadom

– közölte.