Jön a negyedik hullám, de jöjjön-e a harmadik oltás?

GettyImages-1291422760
2021.08.06. 13:07
Nincs könnyű dolga annak az igyekvő átlagembernek, aki szeretne kiigazodni a koronavírus elleni védőoltással kapcsolatos hírek között. Most éppen a harmadik oltás felvételéről szóló információk vannak napirenden.

Minap a Semmelweis Egyetem rektora azt mondta, hogy valószínűleg lesz negyedik hullám, de egyáltalán nem olyan súlyos, mint a második vagy a harmadik járványhullám volt.

Merkely Béla arról is beszélt, hogy a harmadik oltást egyáltalán nem ajánlja a fiataloknak és a várandós nőknek, azt leginkább az időseknek és a gyenge immunrendszerű embereknek javasolja.

Mindenki más esetében azt nevezte a legfontosabbnak, hogy az első két oltást felvegye, mert az is hatalmas védettséget jelent a vírus ellen.

Jakab Ferenc: hasznos az immunrendszernek a harmadik oltás

A negyedik hullámmal kapcsolatban Jakab Ferenc is úgy véli, nem az a kérdés lesz-e, hanem az, hogy mikor. A Somogy megyei hírportálnak nyilatkozó virológus szerint szükség van a harmadik oltásra, mert minél többször stimuláljuk immunrendszerünket, annál nagyobb az esélye, hogy elkerüljük a variánsok által okozott betegséget is. Azonban a virológus szerint a tudósoknak jelen pillanatban nem áll annyi tapasztalat és adat a rendelkezésükre, hogy meg tudják határozni, mikor érdemes beadni a harmadik oltást.

Jakab Ferenc szerint az immunrendszernek hasznos lehet a második vakcina után 4-5 hónappal beadott harmadik oltás.

A vakcinák keverésével kapcsolatban Jakab Ferenc elmondta, hogy aki két vektor típusú oltóanyagot – például Szputnyikot vagy AstraZenecát kapott –, annak harmadik oltásként mindenképpen attól eltérőt, mondjuk Pfizert vagy Modernát kell kérnie.

A két neves szaktekintély, Merkely Béla és Jakab Ferenc között egyetértés van abban, hogy a negyedik hullámban alacsonyabb lesz a súlyos fertőzések és a halálesetek száma, mint az eddigi három hullám esetében, és ez az átoltottságnak köszönhető.

(Borítókép: Tasos Katopodis / Getty Images)