Az Orbán-kormány határozatba foglalta, hogy Norvégia tartozik 77 milliárddal

2021.08.06. 18:38

Jogi útra tereli a Norvég Alap ügyét a magyar kormány – derült ki a Magyar Közlöny pénteki számából. Az Orbán Viktor által aláírt határozatban az szerepel: 

„A Norvég Királyság – bár élvezi az Európai Unió közös piacának előnyeit – megszegi az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban, különösen annak 115–117. cikkében és 38c. jegyzőkönyvében vállalt kötelezettségeit, mert rosszhiszemű eljárása miatt neki felróhatóan mindeddig nem került sor a 2014–2021-es támogatási időszakban a Magyarországnak járó 214,6 millió euró támogatás kifizetésére.”

A kormány rögzíti tehát, hogy a 2014–2021-es támogatási időszakra nézve a Norvég Királyság tartozik Magyarországnak.

.

Erre való tekintettel a miniszterelnök

  • felhívta az igazságügyi minisztert, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel együttműködve a Norvég Királyság magatartásáról tájékoztassa az Európai Unió intézményeit,
  • felhívta az igazságügyi minisztert, hogy vizsgálja meg, miként lehet Magyarország igényét a Norvég Alapból járó támogatások kapcsán jogi és egyéb úton érvényesíteni,
  • felhívta a külgazdasági és külügyminisztert, az innovációért és technológiáért felelős minisztert, valamint a pénzügyminisztert a Magyarország és a Norvég Királyság közötti gazdasági kapcsolatok átfogó felülvizsgálatára,
  • valamint felhívta a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térségben részes más tagállamok (Norvég Királyság, Liechtensteini Hercegség, Izland) közötti jövőbeli együttműködésről szóló tárgyalás során európai uniós szinten is fokozottan érvényesítse a jogos magyar igényeket.

Norvégia az elmúlt hetekben tette egyértelművé, hogy Magyarország elveszítette a Norvég Alapból neki járó támogatást. A magyar kormány a norvégok lépését diktátumnak minősítette.

Marie Eriksen Søreide norvég külügyminiszter ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a kialakult helyzet miatt megpróbálnak valahogy pénzt küldeni a magyar civileknek.