Újabb Európa-bajnokságot rendezhet Magyarország

2021.08.06. 10:21

Magyarországon tartják a guppi haltenyésztők Európa-bajnokságát és kiállítását – adta hírül az MTI. Pasaréti Gyula, az Akvaristák Magyarországi Egyesületének (AME) elnöke közölte: augusztus 5. és 7. között rendezik Pakson a nemzetközi versenyt, melyre mintegy 70 tenyésztő több mint 120 halpárral nevezett összesen nyolc országból.

Az egyesületi vezető arról is beszélt, hogy az érdeklődők augusztus 7-én, a lakosság számára nyilvános programon nézhetik meg a díjazott halakat, konzultálhatnak a tenyésztőkkel. Ráadásul a belépés díjtalan, és a rendezvény zárónapja a kiállított versenyhalak aukciójával zárul, melyen a hobbi iránt érdeklődők is részt vehetnek.

A magyarországi akvaristák arról is tájékoztatnak, hogy az öreg kontinensen több évtizedes hagyománya van a guppi szabványok szerinti tenyésztésének. Az első versenyt 1954-ben, Németországban szervezték, több ezer résztvevő jelenlétében.

A magyar versenyguppi-tenyésztők száma az utóbbi években jelentősen emelkedett, teljesítményük felkeltette a nemzetközi szakma figyelmét.

Ennek köszönhető, hogy 2021-ben ismét megkapta az Európa-bajnokság szervezési lehetőségét az Akvaristák Magyarországi Egyesülete.

Magyarországon néhány száz vállalkozás foglalkozik díszhal-tenyésztéssel, és a díszhalas hobbinak több tízezres tábora van. Európában versenyzéssel, versenyguppik tenyésztésével több száz tenyésztő foglalkozik.