Iskolakezdésre időzítették a pedofiltörvény első végrehajtási szabályait

GettyImages-1330420849
2021.08.07. 14:53
Négy héttel a vitatott jogszabály hatálybalépése után jelent meg a törvény – vélhetően első – végrehajtási rendelete, amely az iskolakezdést követően, szeptember 5-én (vasárnap) lép életbe. A kormányrendelet a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nemváltoztatást, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő termékek forgalmazását korlátozza. Ezeket az árucikkeket a jövőben elkülönítve, zárt csomagolásban, az iskola vagy templom bejáratától legalább kétszáz méterre lehet csak árusítani.

Egy hónappal ezelőtt, július 8-án, a kihirdetésétől számított 15. napon lépett hatályba a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról szóló 2021. évi LXXIX. törvény. Mint azt korábban megírtuk, a pedofil bűnözők nyilvántartására vonatkozó fejezet ellenben csak 2021. február 1-jén lép hatályba.

A június 15-én elfogadott törvény két egymástól élesen elválasztható részre tagolható:

  1. az eredeti Kocsis–Selmeczi-féle pedofíliaellenes szabályokra, valamint
  2. az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága által jegyzett, többségében LMBTQI-ellenes rendelkezésekre. (Az LMBTQI a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex szavak kezdőbetűiből képzett betűszó, azaz a szexuális és nemi kisebbségek átfogó megnevezése.)

A törvény pedofíliaellenes szabályai

  • Szigorúan büntetik a gyermekpornográfia minősített eseteit.
  • Létrehozzák a pedofil bűnözők nyilvántartását.
  • Foglalkoztatási tilalom a pedofilokkal szemben. Nem foglalkoztathatók olyan munkáltatónál, amely gyermekek részére szabadidővel, szórakozással, sportolással összefüggő szolgáltatást nyújt (strand, vidámpark, állatkert). Kormányzati szolgálati jogviszonyt sem létesíthetnek és politikai vezetői tisztséget sem tölthetnek be az államigazgatásban.

A törvény LMBTQI-ellenes szabályai

  • Tilos a 18 éven aluliak számára a szexualitás öncélú ábrázolása, a nemváltoztatás népszerűsítése.
  • Tilos az olyan felvilágosító foglalkozás, amely a 18 éven aluliak számára a homoszexualitást, a nemváltoztatást népszerűsíti.
  • Csak nyilvántartásba vett személy vagy szervezet tarthat felvilágosítást.
  • Tilos elérhetővé tenni a 18 éven aluliak számára az öncélú szexualitást, a homoszexualitást és a nemváltoztatást népszerűsítő reklámokat.
  • A 18 éven aluliak számára nem ajánlott kategóriába kell sorolni azokat a műsorszámokat, amelyeknek meghatározó eleme az erőszak, a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nemváltoztatásnak, valamint a homoszexualitásnak a népszerűsítése.

A törvény (eddigi) végrehajtási szabályai

Négy héttel a pedofiltörvény hatálybalépése után, augusztus 6-án jelent meg a jogszabály első végrehajtási rendelete, amely az iskolakezdést követően, szeptember 5-én (vasárnap) lép hatályba. Egyelőre azonban még nem ismertek

  • az iskolai felvilágosítással,
  • a szexualitás öncélú ábrázolásának meghatározásával,
  • a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérés, a nemváltoztatás és a homoszexualitás népszerűsítésének meghatározásával, illetve
  • az öncélú szexualitást, homoszexualitást és nemváltoztatást népszerűsítő reklámokkal

kapcsolatos végrehajtási szabályok.

A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendeletet módosító, pénteken megjelent 473/2021. (VIII. 6.) Korm. rendelet kizárólag a kereskedelmi tevékenységgel összefüggő néhány részletszabályt tartalmazza.

Az új kormányrendelet értelmében

  • a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő, gyermekeknek szóló terméket kirakatban elhelyezni, közszemlére tenni tilos;
  • a nevelési-oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmény, valamint templom és vallásgyakorlásra rendelt más hely bármely bejáratától számított 200 méteres távolságon belül születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő termék nem forgalmazható;
  • a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő, gyermekeknek szóló termék a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazható.

A kormányrendeletben foglaltak betartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi.

(Borítókép: Résztvevők a Budapest Pride felvonuláson 2021. július 24-én. Fotó: Kummer János / Getty Images)