Öt forinttal csalt ki 70 milliót magyaroktól egy román üzletasszony

2021.08.08. 09:42 Módosítva: 2021.08.08. 09:42

Egy eladásra hirdetett budapesti családi ház megvételére jelentkezett angol és olasz telefonszámokról egy magát olasz üzletember képviselőjének kiadó nő, aki a közvetítői szerepéért 200 ezer eurót kért – írja a police.hu.

A nő december 3-ára egy fővárosi ügyvédnél beszélt meg találkozót a hirdetővel, akinek ott be kellett mutatnia, hogy nála van a körülbelül hetvenmillió forint értékű valuta. A pénzt aztán egy borítékba tették, amit a nő mintegy véletlenül a táskájába rakott, de szinte azonnal vissza is adta, mondván: fizetni csak az üzlet létrejötte után kell.

Nem sokkal később aztán sietősen távozott, ami az ügyvédnek és az ingatlantulajdonosnak gyanús lett, ezért kibontották a borítékot. A tasakban euró helyett jóval kevesebbet érő üzbég bankjegyek voltak – 200 üzbegisztáni szum nagyjából öt forintit ér.

A lakás hirdetője az éppen taxiba szálló nő után rohant, és visszatartotta a rendőrök érkezéséig. A 200 ezer euró az asszony táskájának az észrevétlen borítékcserét segítő rejtett rekeszéből került elő.

Kiderült az is, hogy a nő nem először követett el ilyen bűncselekményt Magyarországon. Egy évvel korábban egy-egy ipari telephely látszólagos megvásárlása kapcsán kért 200-200 ezer euró közvetítési díjat. A trükkös módon kicserélt borítékokban akkor papírfecniket találtak a becsapott üzletemberek, de ők későn vették észre a csalást.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya három rendbeli üzletszerűen elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki a 43 éves V. Florica román állampolgárt, aki tagadta a bűncselekmények elkövetését. A nő letartóztatását a bíróság elrendelte.