Ritka ragadozó bukkant fel Magyarországon

2021.08.09. 15:39
Rábapatynál július 30-án Tóth Kornél madarász egy fiatal héjasast (Aquila fasciata) figyelt meg, és kapott lencsevégre. Az észlelt madár mindössze a harmadik héjasas-előfordulás Magyarországon. A Vaios névre keresztelt madár Görögországból szinte egyenes vonalban szelte át a balkáni országokat.

A fiatal hím egyeden színes gyűrű és jeladó is volt. Mint kiderült, idén áprilisban még fiókaként jelölték meg Ándrosz szigetén, a Life Bonelli eastMed Project keretében – számolt be az esetről a Kisalföldnek nyilatkozó Hadarics Tibor zoológus.

A megfigyelésre a madarászok felkapták a fejüket, tekintve, hogy ennek a madárfajnak eddig mindössze két előfordulása volt ismert Magyarországon: 1907 szeptemberében a ma Abához tartozó Kajtorszentiván mellett, 1943 tavaszán pedig Kevermes környékén lőttek egy-egy madarat, de ma már egyik bizonyítópéldány sincs meg.

A görög kutatók folyamatosan követték az interneten a héjasas mozgását. Rendszeresen elküldték a legfrissebb koordinátáit, hogy minél többen megfigyelhessék Magyarországon is a madarat. Augusztus 3-án délelőtt még látták, délután viszont az Őrség érintésével átrepült Ausztriába, este pedig már Szlovéniában volt.

A héjasas európai állománya a becslések szerint 1100–2400 párra tehető.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.