Háromszáznál is több helyen pusztított az éjjeli vihar, több tízmillió forint a kár

2021.08.10. 11:26

A kétszázezer forintot is meghaladja az éjszakai vihar okozta károk átlagos értéke, az Aegon Biztosító becslései szerint, eddig háromszázat meghaladó kárigényt regisztráltak, mintegy 67 millió forint értékben – írja közleményében a cég. A károk többségét a heves széllökések és a villámlás okozta. A legtöbb kárbejelentés Pest-, Borsod-Abaúj és Szabolcs-Szatmár megyéből, illetve Dunakeszi és Pécel településekről érkezett. A kárigények feldolgozása megnövelt kapacitással folyamatosan zajlik.

A júliusi károkkal együtt a szélsőséges időjárás okozta kár már meghaladja a 3 milliárd forintot.

Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, illetve Dunakeszi és Pécel településről érkezett a legtöbb bejelentés a tegnap éjszakai viharral kapcsolatosan. Kedd délutánig összesen 316-an jelentettek károkat, amelyeket főként a vihar és a villámlás okozott, a jégverés ezúttal kisebb súllyal szerepelt, bár így is 43 helyszínen tett kárt az értékekben.

Eddig összesen 67,4 millió forintnyi kárigény érkezett a biztosítóhoz. A vihar és a jégverés kiemelkedően nagy pusztítást végzett az országban az elmúlt hónapokban. A júliusi-augusztusi szélsőséges időjárás miatt bekövetkezett, az Aegon ügyfelei által becsült kár több mint 3 milliárd forintra rúg, és mintegy 20 ezer károsultat érint országszerte.

Az egymillió forint feletti károk kiemelt szakértőkhöz kerülnek, de ezzel együtt is prioritás a gyors kárrendezés. A biztosító azt kéri az ügyfeleitől, hogy lehetőség szerint azt megelőzően dokumentálják képekkel a viharok okozta károkat, mielőtt elkezdik a halasztást nem tűrő helyreállítási munkákat, és a károk bejelentéséhez használják az online ügyfélszolgálati csatornákat. Az Aegon online felületein kívül email-ben, de akár Viberen is intézhető a kárbejelentés.  

showImage
Fotó: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az ország túlnyomó részén újabb veszélyes időjárási jelenség nem várható. Ennek ellenére arra figyelmeztetnek, hogy mindig legyenek felkészültek a viharra, jégesőre, járműveiket, értékeiket tárolják fedett és zárt helyen, az autóikkal parkoljanak körültekintően, valamint az elektronikai berendezéseket csatlakoztassák le a hálózatról, ha vihar várható, így elkerülhető a villámok következtében kialakuló túláramok rongáló hatása. Viharos időben különösen fontos, hogy a házi kedvenceinknek is gondoskodjunk védett helyről.