Folytatódik az Örs vezér téri banda terrorja

ALR 4817
2021.08.10. 09:39
Az alábbi írás egy olyan jelenségről szól, amilyennek nem lenne szabad előfordulnia egy kétmillió lakosú európai nagyvárosban. Egy hangos, primitív, agresszív kisebbség terrorjáról a békés és kiszolgáltatott többség felett. Ennek lehet részese ugyanis napjainkban bárki, akit Budapesten az Örs vezér tér környékére sodor a rossz sorsa.

Az Örs vezér tér a főváros legforgalmasabb közlekedési csomópontja. Van itt metró- és HÉV-végállomás, buszok, trolibuszok megállói, de a teret több villamosjárat is érinti. A közterület forgalma a nagy budapesti pályaudvarokén is túltesz, több mint 150 ezer ember száll fel itt naponta a különböző tömegközlekedési eszközökre.

ezen a zsúfolt téren egy néhány fős szedett-vedett galeri tartja rettegésben az embereket, akik a csürhét nemes egyszerűséggel Örs vezér téri bandaként emlegetik.

Betelt a pohár

Hiába foglalkozott a tér közbiztonságával már több újságcikk, azoknak eddig nem sok hatásuk volt, hacsak annyi nem, hogy a banda tagjai rajtaütöttek egyik laptársunk szerkesztőségén, és megfenyegették az ott dolgozó kollégákat.

Pedig márciusban a BKK közbiztonsági akciót ígért annak érdekében, hogy megtisztítsa és rendezettebbé, élhetőbbé tegye az Örs vezér terét.

Az Indexhez most egy kétségbeesett olvasói levél érkezett, kérve, hogy foglalkozzunk „ezzel a minden budapestit nyomasztó, objektív szemmel is fennálló és valójában politikától független problémával”.

Eleget teszünk a kérésnek, bízva abban, hogy az illetékesek – a kerületi önkormányzat, a rendőrség, a közterület-felügyelet és a BKK – végre felfigyelnek, és helyreállítják az Örs vezér tér közbiztonságát.

A rettegett galeri

Olvasónk XVI. kerületi lakos, aki – mint fogalmaz – „sajnos” munkába járáskor napi szinten kel át a téren. A galeriről azt írja, hogy változó összetétellel legalább 2019 eleje óta keseríti meg a járókelők mindennapjait.

Üvöltöznek, isznak, sokszor láthatóan be vannak drogozva, és a BKK semmilyen érdemi választ nem adott eddig az ezzel kapcsolatos megkereséseinkre. Inkább egyfajta valóságtagadó és önfényező, felelősséghárító kommunikáció volt rájuk jellemző a problémával kapcsolatban.

A metró bejárata konkrétan életveszélyes – folytatódik a helyzetjelentés. Egyszer az egyik bedrogozott férfi egy véletlenszerűen kiválasztott, munkából hazaigyekvő járókelőt megtámadott és alaposan megvert a délutáni órákban, máskor pedig reggel egy idős embert támadtak meg a metró bejáratánál, és őrjöngve bántalmazták, míg a füle vérezni kezdett.

Azóta is napi szinten ott vannak a bejáratnál, ordítoznak, fenyegetőznek, kéregetnek. Nemegyszer a metrón alszanak nappal, módosult tudatállapotban. A metró bejáratánál a katatón, zombiállapottól az őrjöngésig vegyes a skála, egy azonban stabil: majdnem mindennap ott vannak, és kortól, nemtől függetlenül szinte mindenki fél tőlük.

Bár olvasónk megtermett férfi, így fogalmaz:

Közel két méter magas, harminc év körüli férfi létemre annyira elment a kedvem az Örstől, hogy kerülőutakat dolgoztam ki a város felé, pedig XVI. kerületi vagyok, és ez esne útba normál esetben. Szomszédom nem engedi az egyetemista lányának, hogy az Örs felé jöjjön haza esténként a városból, inkább szintén kerülőutakat ajánl neki, vagy pénzt ad taxira. Számtalan hasonló, apró, ám a hétköznapi ember életét megkeserítő példát lehetne hozni az Örs vezér téren fennálló állapotokkal kapcsolatban.

Panaszkodnak a közösségi médiában is

Egy friss Facebook-bejegyzés arról tanúskodik, hogy a banda terjeszkedik, már a metrón is garázdálkodnak.

„Mostanában már nemcsak a tér és az aluljáró érintett, a metrón is járnak körbe, és agresszívan követelőznek, egyik nap is volt egy ilyen félelmetes élményem: a nem józan és/vagy szer hatása alatt álló négytagú banda ordítva kéregetett és ütögetett is egyes embereket. Főleg akik nem adtak. Nem örülnék, ha a gyermekem pár év múlva mondjuk nap mint nap erre járna egyedül iskolába.

Intézkedésre és információra várva

Az Örs vezér téri bandával kapcsolatban az Index megkereste a kőbányai és a zuglói önkormányzatot, a rendőrséget, valamint a BKK-t, az iránt érdeklődve, hogy van-e tudomásuk a galeri tevékenységéről, illetve mit tettek és terveznek tenni ellenük. A BRFK már reagált, erről külön cikkben számolunk be.

A Budapesti Közlekedési Központ is válaszolt. A következőket írják:

A Budapesti Közlekedési Központ feladata alapvetően a fővárosi közlekedés szervezése, működtetése és fejlesztése. Mint felelős vállalat törekszünk arra, hogy fokozzuk a fővárosban közlekedő utasok, gyalogosok és munkatársaink komfort- és biztonságérzetét. Éppen ezért már több alkalommal szerveztünk partnereinkkel együttműködésben köztisztasági és közbiztonsági akciókat Budapest forgalmasabb közterein.

Olvasóink észrevételeit is várjuk a rettegett bandáról: indexugyelet@mail.index.hu

(Borítókép: Közlekedők az Örs vezér terén. Fotó: Aradi László / Index)