Magyar érdemrendet kap az azeri nagykövet, aki szerint a baltás gyilkos is áldozat

2021.08.10. 13:39

Orbán Viktor javaslatára a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetés polgári verziójával tüntetik ki Vilayat Guliyevet, Azerbajdzsán magyarországi nagykövetét – hívja fel a figyelmet a Szabad EurópaMagyar Közlöny friss számában megjelent 410/2021. (VIII. 9.) számú köztársasági elnöki határozatra.

Vilayat Guliyev 2010 óta vezeti a kaukázusi ország diplomáciai misszióját. Hivatali idejének messzire visszhangzó ügye volt a baltás gyilkos néven elhíresült Ramil Safarov kiadása, akit nemzeti hősnek kijáró tisztelettel fogadtak 2012 augusztusában Azerbajdzsánban. Erről az azeri nagykövet egy évvel később az Origónak úgy nyilatkozott, Ramil Safarov nem hős, hanem a körülmények áldozata.

Ramil Safarov nem hős, hanem a körülmények áldozata, ugyanolyan áldozat, mint az általa meggyilkolt örmény tiszt. Ha a múltban nem történt volna meg az örmény agresszió, ha a területeink nem lennének most is megszállva, és a családját nem űzték volna el a szülőföldjéről, nem történt volna ilyen tragédia

– mondta akkor a nagykövet.

Ramil Safarov 2004. február 19-én 16 csapással mészárolta le az egyik alvó örmény diáktársát, Gurgen Margarjánt Budapesten, ahol mindkettőjük angolt tanult a NATO békepartnerségi együttműködési programjában a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen. Tizenhatszor sújtott le, szinte teljesen levágta az örmény társa fejét, perében életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték.  Kiadása miatt Örményország megszakította a diplomáciai kapcsolatot Magyarországgal.