Kartell gyanújával feljelentették Mészáros és Tiborcz cégeit

DMOHA20180918019
2021.08.11. 12:16 Módosítva: 2021.08.11. 13:41

Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja feljelentést tett a Gazdasági Versenyhivatalnál Mészáros Lőrinc és Tiborcz István ellen, kartell gyanúja miatt. A politikus szerint cégeik tiltott módon összejátszhatnak, két szinten is: Mészáros Tiborczcal, és mindketten a közbeszerzést kiíró állami intézménnyel, mint amilyen a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK) vagy a Fürjes Balázs államtitkár által korábban vezetett Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja (KKBK).

A feljelentésben az áll, a XII. kerületben lévő Testnevelési Egyetem felújítására kiírt pályázatot úgy nyerte meg Mészáros cége, a ZÁÉV Zrt., hogy csak Tiborczéval, a WHB Kft.-val kellett versenyeznie, aki azonban hiányosan adta be a pályázatát.

Tiborcz hiányosan adta be a pályázatát, hiánypótlásra szólították fel. A hiánypótlási eljárást azonban nem sikerült helyesen kitöltenie. Javított ajánlatában az egyik alfejezetben szereplő tételek végösszege nem egyezik meg a főösszesítőben szereplővel. Ezért Mészáros egyetlen érvényes pályázóként nyert. Ilyen amatőr hibát követnének el a 23 milliárd forintos megbízásért való versenyben?

Az is érdekes a feljelentő szerint, hogy egy héttel korábban Mészáros és Tiborcz közösen nyertek tendert a Városligetben.

Mészáros Lőrinc és a Tiborczhoz köthető WHB Groupba tartozó másik cég közösen nyerték el a Városligetben épülő Új Néprajzi Múzeum és Látogatóközpont befejező kiegészítő munkálatai tendert. Az Új Néprajzi Múzeumot egyébként ketten együtt 26 milliárdért építették.

Hajnal Miklós leírja, hogy nagyjából már 2015 óta van kapcsolatban e két piaci szereplő. Ez idő alatt az MTK stadiont, az új Puskás Arénát, de az új atlétikai stadion kivitelező munkálatait is együtt végezték.

Évek óta tart tehát az együttműködésük, nem meglepő, hogy a Testnevelési Egyetem 2021 júniusában záródó, 69 milliárd forint értékű tenderen is csak ketten pályáztak. Tiborcz pedig megint „vesztett”. Épp egy kicsivel 70 milliárd forint feletti árat adott meg, 5 százalékkal ígért Mészáros főlé, így 69 milliárddal ismét Mészáros lett a befutó a Hegyvidéken. – írja Hajnal.

A GVH júniusban jelentette be, hogy az építőipari kartellekkel foglalkozó csoportot indítanak. Hajnal Miklós a Hegyvidéken, a XII. kerületben szeretne az ellenzék országgyűlési képviselőjelöltje lenni, kormánypárti ellenfele pedig várhatóan az általa hivatkozott, összejátszással gyanúsított kormányzati intézmény vezetője, Fürjes Balázs lesz.

(Borítókép: A Testnevelési Egyetem (TE) új központi épülete 2018. szeptember 18-án. Fotó: Mohai Balázs / MTI)