MOK: Készülni kellene a negyedik hullámra, és elővenni a védettségi igazolványt

2021.08.11. 16:25 Módosítva: 2021.08.11. 16:38

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint ismét elő kellene írni a védettségi igazolvány használatát. Kincses Gyula úgy véli: ezzel a szigorítással növelhető lenne az oltási kedv. A MOK csúcsvezetője az ATV Start című műsorában hangsúlyozta: a megoldás a vakcina felvétele. Hozzáfűzte: már most el kellene kezdeni a felkészülést a negyedik hullámra, a kontaktkutatásra és a tesztelésre összpontosítva.

Kapcsolódó

Radikálisan emelkednek az orvosi bérek, megszűnik a hálapénz

Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara előterjesztését.

A kamara készített egy felmérést arról, hogy az orvosok egyetértenek-e a hálapénz betiltásával. Kincses elmondta: a kutatás szerint a megkérdezettek 74 százaléka azt nyilatkozta, hogy elégedett a lépéssel, ahogyan az alapbér emelésével is, a probléma nem ezzel, hanem az ügyeleti díjakkal van. 

A MOK elnöke tárgyalást kért ebben a témában a szaktárcától. A megbeszélések megkezdődtek.

Kincses szerint az egyik gond, hogy a mostani pótlékrendszer nem megfelelő, mert nincs azonos terhelés a különböző egészségügyi alágazatokban.

A másik probléma a túlmunka: jelenleg ügyeletben, este, éjjel a normál munkabér hetven százaléka jár – vagyis a többletmunka ellenére kevesebb pénzt vihetnek haza.