Eddig 900 millió forintba került, hogy a Türk Tanács képviseletet tart fenn Budapesten

2021.08.11. 12:18

A 2019 szeptembere óta eltelt két év alatt 891 millió forintot emésztett fel a Türk Tanács budapesti képviseleti irodájának a fenntartása – derül ki azokból a dokumentumokból, amelyekkel a Külgazdasági és Külügyminisztérium küldött válaszul a Magyar Narancs közérdekű adatigénylésére. Adófizetői pénzről van szó, hiszen az iroda fenntartásának minden kiadását a magyar állam vállalta, beleértve a magyar és a külföldi  munkatársak bér- és járulékköltségeit, az üzemeltetési díjat és a protokollköltségeket is.

A szervezet két épületet használhat a magyar fővárosban, az egyik az Ybl-villa, amelyet 1,4 milliárd forintért vett meg a magyar állam, de a Türk Tanács rendelkezésére áll egy iroda a Medve utcában is.

  • Működési és dologi kiadásokra eddig 742,4 millió forintot költöttek, benne Magyarország tagdíjával a szervezeteben, amely a két év alatt 636 millió forintba került. ebből fedezik a külföldiek bérköltségét, kihelyezési költségeit és „egyéb ráfordításait” is. 
  • A belföldi személyzet bér- és járulékköltsége 73 millió forint volt. Ebben benne van Hóvári János irodavezető bére is, aki 2019-ben 650 ezer, 2020-ban 950 ezer forintot keresett.
  • A Medve utcai iroda 2020 februárja óta működik 24,5 milliós büdzsével.
  • A protokollköltségekre 28,3 millió forintot fordítottak eddig.

Mindez azért is figyelemre méltó, mert a Türk Tanács budapesti képviseleti irodája teljes adómentességet élvez, a munkatársának diplomáciai védelem jár és a külföldi munkatársak családtagjai is vállalhatnak munkát a képviseletnél. 

Orbán Viktor miniszterelnök egyébként 2018 szeptemberében azt mondta, hogy

mi Magyarországon élünk, magyarok vagyunk, magyarul beszélünk, ez egy egyedülálló és különös nyelv, amely a türk nyelvekkel áll rokonságban,

amit aztán egy finn nyelvész úgy cáfolt, hogy felhívta a figyelmet a saját szavai finnugor eredetére.